Руските сили се опитват да направят пробив на фронта в района на Павловка в Донецка област. Вероятно руските войски искат да превземат този участък от фронта, за да продължат настъплението на север от Донбас.

Както се отбелязва в доклад на британското разузнаване, публикуван в Twitter от Министерството на отбраната на страната, руснаците едва ли ще успеят да концентрират достатъчно от необходимите сили.

Районът близо до село Павловка и град Въгледар в Донбас беше сцена на интензивни боеве през последните две седмици, въпреки че малко територия е сменила ръцете си, казват анализатори.

Разузнаването отбелязва, че както Русия, така и Украйна са съсредоточили значителни сили в този сектор. Освен това руските морски пехотинци претърпяха големи загуби.

Районът остава място на тежки боеве, вероятно тъй като Руската федерация смята, че пробив тук потенциално може да бъде отправна точка за бъдеща голяма офанзива на север за превземане на останалата част от контролирания от Украйна регион Донецк.

Експертите обаче отбелязват, че Русия едва ли ще успее да концентрира достатъчно висококачествени сили, за да постигне оперативен пробив в Донбас.

Война в Украйна: ситуацията в Донбас

Според Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна руските сили са продължили атаките на украинските сили за отбрана в Донецка и Луганска области, които са били успешно отблъснати от украинците.

Руските войски на изток търпят значителни загуби. Само за последните 24 часа въоръжените сили на Украйна ликвидираха още около 600 противника, а общите загуби вече възлизат на около 87 310 души.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук