За първите три месеца на войната в Украйна броят на загиналите руснаци вероятно е същият като този по време на деветгодишната война на Съветския съюз в Афганистан. Това се казва в ежедневния обзор на британското разузнаване за войната, който публикува британското Министерство на отбраната, пише УНИАН.

До това високо ниво на загуби, което продължава да расте по време на офанзивата в Донбас, се е стигнало заради комбинацията от лоша тактика на ниско ниво с ограничено въздушно прикритие, липса на гъвкавост и команден подход, който е готов да засили неуспехите и повтарянето на грешките.

В миналото руската общественост е била чувствителна към загубите, понесени по време на войни по избор. Следователно, с нарастване на броя на жертвите в Украйна, загубите ще стават все по-очевидни, а общественото недоволство от войната и желанието за изразяването му може да се увеличи, отбелязват от британското разузнаване.

По-рано върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел заяви, че ако цифрите и докладите се потвърдят, руските войски биха могли да поставят световен рекорд по загуби на нахлуваща армия.

На фона на тази информация Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна съобщи в официалния си профил във Фейсбук, че защитниците на Украйна са „пратили в Ада” над 29 000 окупатори, като за последното денонощие са ликвидирани още 150 бойци.

Общите бойни загуби на противника от 24.02 до 23.05 приблизително възлизат на:

"Най-големите загуби на противника (през изминалото денонощие) се наблюдават в посока Бахмут. Данните се уточняват. Победете окупатора! Заедно ще победим! Нашата сила е в истината!", съобщават още от Генералния щаб.