Руската армия в края на третия месец от войната все още не е в състояние да постигне сериозен напредък на бойното поле, а някои официални лица и експерти предвиждат голяма украинска контраофанзива след няколко седмици.

Това пише Wall Street Journal (WSJ). Изданието анализира пет сценария за края на войната в Украйна и каква е вероятността те да се случат.

1. Разпадането на Русия
Силно мотивираните, добре въоръжени и тактически опитни украински сили се възползваха от слабостите на руските военни. Руснаците се борят с лоша логистика и координация на различни елементи от кампанията си. Те страдат и от лошо оборудване и обучение, а на места и нисък морал.

Повечето западни анализатори на войната показват, че „План Б“ на Москва – за съсредоточаване на силите на изток и югоизток и разширяване на позициите си в Донбас – се развива много по-бавно, отколкото руснаците са очаквали. Очевидният план на Москва за обкръжаване на украинските сили за някои изглежда неосъществим. 

Междувременно западните оръдия M777 с голям обсег и други оръжия също влязоха в битка. Пентагонът каза, че след използването им вече има разлика във военните действия.

Най-доброто, което някои анализатори могат да кажат за военните действия на Москва до момента е, че те не са се разпаднали. 

„Можете да твърдите, че руснаците са свършили доста добра работа с армията си, като се има предвид натиска, под който са“, каза Лорънс Фридман, почетен професор по военни изследвания в Кралския колеж в Лондон. 

Но, добавя той, „армиите могат да бъдат крехки“.

Представители на западното разузнаване отбелязват много откази за участие във военни действия сред руските войски. Те също така казаха, че руските части, които са били победени в битката при Киев, са били хвърлени обратно в битка, често с лошо обучени новобранци. 

Отбранителното разузнаване на Обединеното кралство казва, че използването на спомагателни сили, като бойци от Чечения, затруднява още повече Русия да координира силите.

„Мисля, че сценарият тук, който може би е малко подценен, е възможността за истински колапс на Русия“, каза Елиът Коен от двупартийната изследователска група Център за стратегически и международни изследвания във Вашингтон.

„Дори други резултати вероятно ще имат последици за Москва“, каза Коен. „Мисля, че на някакво фундаментално ниво Путин вече загуби“, каза той и добави: „На мен лично ми е трудно да си представя, че той ще издържи на власт много дълъг период от време“.

2. Разпадането на Украйна
Въпреки че тежките загуби, нанесени от украинците на руските сили, са добре документирани, има по-малко доказателства за това колко са пострадали украинските сили. Публично достъпната информация предполага, че загубите и щетите на оборудването са значителни, но западните оценки показват, че жертвите са само малка част от тези, понесени от руснаците, от които Организацията на Северноатлантическия договор според оценките на Организацията на Северноатлантическия договор са били убити, ранени или взети в плен до края на март. 40 хиляди военен персонал.

Превземането на Мариупол беше дългоочаквана победа за Русия, след като украинците, които бяха обсадени от стоманодобивния завод в продължение на почти три месеца, се предадоха. 

Въоръжените сили на Москва също оказват силен натиск върху Украйна около Северодонецк и Лиман в Донбас, твърдят анализатори.

Тъй като няма достоверни оценки за жертви и загуби на оборудване, анализаторите трябва да търсят други улики за състоянието на украинските военни.

Един от критериите, които анализаторите използват, е как се борят украинците. Ефективността на украинските сили ще бъде повишена и от западната техника, която се изпраща в страната.

Майкъл Кларк, бивш директор на Royal United Services Institute, базиран в Лондон мозъчен тръст за сигурност, каза, че искането на американския президент Джо Байдън за 33 милиарда долара дългосрочна военна помощ на Конгреса е сигнал, че той „ще направи всичко необходимо, за да гарантира, че Украйна не е победен." Това значително намалява вероятността „Украйна да бъде победена“.

„Не мисля, че е вероятен крах в Украйна. Почти бих го изключил“, каза г-н Фридман от King's College London и допълва: „Украинските военни имат мотивация и инерция“.

3. Безизходица
Войните често стигат до патова ситуация, в която никоя от страните не смее да загуби. Западни представители предупреждават, че конфликтът може да продължи през следващата година, а и след това.

„Войната често е или може да бъде процес на конкурентен колапс, при който победата отива на страната, която все още воюва, въпреки че и двете страни страдат ужасно. Това със сигурност се случи през 1918 г.“, каза Коен, говорейки за края на Първата световна война.

 „Можете да си представите патова ситуация, ако наистина смятате, че руснаците са добре вкопани и издръжливи и могат да възстановят доста ужасните загуби, които са претърпели“, допълва Коен. 

Той каза, че намира този вариант за неубедителен. По-вероятен сценарий, каза той, е украинците да използват своята мобилност и тактическо предимство, за да избират места за атака и инфилтриране на руските линии.

Няколко анализатори заявиха, че очакват, че ако Украйна успее да се противопостави на настоящата руска офанзива в Донбас, украинците ще засилят контраофанзивата си през следващите няколко седмици, започвайки критична фаза на войната. 

Кларк каза, че руската армия е твърде малка, за да постигне дори ограничени цели в Украйна. Ключовата дългосрочна перспектива за Москва е дали усилията за набиране на служители ще дадат плод и дали тя може да добави още 150 000 до 180 000 войници към постоянната си армия. 

Предвид необходимостта от обучение, новобранците няма да пристигнат на бойното поле до края на годината. „Ако следващата година руснаците могат да мобилизират големи сили, тогава ще стигнем до задънена улица“, каза той.

4. Настъплението на Украйна
След като пренасочиха силите си на изток и югоизток, руснаците изглежда са се втурнали да започнат поетапна офанзива, понякога използвайки войски, които са били изтласкани от Киев, вместо да чакат времето си и да съберат мащабни сили.

В един момент руснаците ще спрат напред. На този етап западните оръжия са изключително важни, смятат анализатори.

Далечният обсег на американските гаубици позволява на украинците да атакуват руски войски, без да влизат в зоната на огъня. Украйна получава и друго западно оборудване, като дронове Switchblade и Phoenix Ghost.

Ако украинците напреднат, следващият въпрос е къде ще спрат. Минималната цел за Украйна са контролните линии на 23 февруари, ден преди руската инвазия. Това ще позволи на Москва да контролира двата анклава в Донбас и Крим, които анексира през 2014 г.

Ако украинците успеят, спирането ще бъде политическо предизвикателство за украинския президент Влодимир Зеленски, смятат анализатори. Би било изкушаващо да тласнат руснаците още повече.

Офанзивните операции са по-трудни от отбранителните. Преминаването през райони, където руснаците отдавна са укрепени, би било амбициозно за Украйна. Външният натиск върху Зеленски, особено от европейците, за ограничаване на офанзивата вероятно ще се засили.

„Във момент, когато западните съюзници са разделени по въпроса дали се опитваме да спечелим войната или да я прекратим... за украинците е по-трудно да следват пътя, по който са били“, каза Кларк.

5. Ескалация
Някои анализатори сега се притесняват да не приковат руския лидер Владимир Путин в ъгъла, да ескалират конфликта, например чрез използване на тактически ядрени или химически оръжия на бойното поле.

Западните анализатори казват, че е възможно, но малко вероятно. Дори и да се използват ядрени оръжия на бойното поле, конфликтът няма да ескалира автоматично в размяна на междуконтинентални балистични ракети между Русия и Запада.

Използването на ядрени оръжия от Русия би нарушило табуто срещу използването им във война, което съществува от 1945 г. Реакцията би била подходяща, каза Коен и допълва: „Предполагам, че ако Путин наистина отиде толкова далеч, то преките му подчинени няма да изпълнят неговите заповеди“.

Използването на такива оръжия би предизвикало широко разпространено международно осъждане и вероятно допълнително изолира руската икономика, включително чрез потенциално налагане на така наречените вторични санкции, насочени не само към руския бизнес, но и към всяка компания, която извършва бизнес в Русия.

Основният фактор срещу използването на такива оръжия според анализаторите е, че те няма да осигурят предимства във военни действия, където двете страни са близо една до друга и където няма мащабна концентрация на украински сили.

„Едно ядрено оръжие на бойното поле няма да направи нищо за вас. Голям брой ядрени оръжия на бойното поле просто ще създадат много последици и вероятно ще унищожат някои от вашите собствени хора“, каза Фридман. 

По думите му химическите оръжия са трудни за насочване и са рискови за войските, което ги прави още по-неефективни.

Други два мотива за използването им, включително далеч от бойното поле, биха били да тероризират страната, като се опитват да повлияят на вземащите решения в Киев, или да насърчат западните правителства да притиснат Украйна да търси мир. И двата пътя са хипотетично правдоподобни, но малко вероятни, казват анализаторите.

Всяка употреба на тези оръжия вероятно ще привлече Запада по-дълбоко в конфликта. Ядреният отговор от страна на западните сили би бил малко вероятен, казват анализатори, но е вероятен конвенционален военен отговор.

Сегашните червени линии, които пречат на западните сили да провеждат въздушни операции в Украйна, вероятно ще отпаднат и може да се създаде зона забранена за полети. Коен каза, че руският Черноморски флот може да се превърне в потенциална мишена за Запада. Предвид борбата на руските ВВС срещу Украйна, един рационален играч в Москва би искал да избегне преки сблъсъци с ВВС на САЩ и други западни страни.

Това повдига въпроса дали Путин е рационален играч. „Ако Путин иска да направи нещо напълно ирационално, той може, но това не означава, че нямаме рационален начин да го спрем“, каза Фридман.

Превод и редакция: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!