Сомалиец, чиято депортация от Великобритания бе драматично предотвратена, след като пътници в самолет организираха бунт срещу властите, настоявайки човекът да бъде освободен, се оказа, че е брутален изнасилвач, който е бил изритан от страната си заради своите извратени престъпления. Официалните лица, ескортиращи Якуб Ахмед по време на полет към Турция, бяха принудени да се откажат от депортацията му, когато десетки отпускари, съжалили бежанеца, гневно настояха той да бъде освободен преди самолетът да излети, пише в. "Дейли Мейл".

В един момент, заснет с мобилен телефон, единият от пътниците казва: "Те го разделят със семейството му". Други пък скандират "свалете го от самолета".


В крайна сметка органите на реда склоняват да освободят 29-годишният Ахмед, а сомалиецът благодари на британците за свободата си. Един от тях дори му казва: "Сега вече ти си свободен човек". 

Впоследствие се оказа, че Якуб Ахмед е член на банда брутални изнасилвачи, изгаврили се с момиче. 16-годишната жертва е била групово изнасилена в апартамент в района Крауч Енд в Северен Лондон на 10 август. Също така неговата депортация е била предотвратена, след като той е излежал присъдата си за груповото изнасилване. Пътниците, които са си мислели, че правят добро дело, обаче не са знаели, че мъжът, който защитават, е осъден на 9 години затвор за участието си в груповото изнасилване на непълнолетното момиче, както и това, че друг член на бандата по-късно се е присъединил към ИДИЛ. 
 Сега вече е известно, че Ахмед, заедно с още трима изроди, се е гаврил сексуално с 16-годишно момиче през август 2007 година, което било излязло да купонясва с приятелки, но впоследствие се разделило с тях. 

По време на планираната атака, изродите примамили момичето в апартамента, преструвайки се, че там я чакат нейните приятели. Членовете на бандата били на 18-20 години. Гаврите били прекратени, едва когато съседи чули писъците на момичето и повикали полиция. След това четиримата били заловени и осъдени на по 9 години затвор за гнусното престъпление. По онова време Ахмед е бил на 18 години. Смята се, че той е получил статут на бежанец, след като е пристигнал във Великобритания от разкъсваната от война Сомалия като момче. 

Превод и редакция: БЛИЦ