Испанският външен министър Алфонсо Дастис обяви, че неговото правителство е било изненадано от тона на коментари, идващи от Великобритания относно Гибралтар. Дастис коментирал по време на конференция в Мадрид: "Изглежда някой губи хладнокръвието си."
Вчера бившият лидер на Консервативната партия лорд Майкъл Хауърд заяви, че Обединеното кралство ще бъде готово да защитава Гибралтар по същия начин, по който е защитавало Фолкландските острови преди 35 години.

А главният министър на Гибралтар Фабиан Пикардо подчерта: "Гибралтар не е разменна монета в тези преговори. Гибралтар принадлежи на гибралтарците и ние искаме да останем британска територия."

Би Би Си припомня, че настоящата караница беше предизвикана от проекта за насоки за водене на преговорите за Брекзит, публикуван от Европейския съвет в петък, в който се изтъква, че всякакви решения, засягащи Гибралтар, трябва да бъдат одобрени от Испания.

В насоките на Европейския съвет се посочва: "След като Обединеното кралство излиза от Съюза, никакво споразумение между ЕС и Великобритания не може да се прилага на територията на Гибралтар без съгласуване между Кралство Испания и Обединеното кралство."

Подобно послание като това на Пикардо беше изразено от британския външен министър Борис Джонсън, след като пристигна на среща на външните министри на ЕС в Люксембург. "Суверенитетът на Гибралтар е непроменен и няма да се промени и не може евентуално да се промени без изричното съгласие на народите на Гибралтар и Обединеното кралство, и това няма да се промени", посочи британският първи дипломат.

Британският премиер Тереза Мей заяви, че Обединеното кралство е "ангажирано" към територията и нейния суверенитет не е на масата на преговорите по Брекзит.

Гибралтарците са поданици на британската кралица, но те се самоуправляват, като начело е главен министър. Територията, която се намира на брега на Средиземно море в южната част на Пиринейския полуостров, се самоуправлява по всички въпроси - включително данъчното облагане - освен външната политика и отбраната, които са грижа на британското правителство.

Въпреки миниатюрния си размер, Гибралтар е със стратегическо значение, тъй като се намира само на около 19 км от северните брегове на Африка. Там е разположена британска военна база, включително пристанище и самолетна писта.

Насоките на Европейския съвет бяха публикувани след писмото на Тереза Мей до Брюксел, с което беше дадено началото на преговорите по Брекзит, като в насоките Гибралтар пряко не се споменава.

След като Мей разговаря с Пикардо в неделя, от кабинета на британския премиер изтъкнаха: "Премиерът заяви, че ние никога няма да влезем в споразумения, съгласно които хората на Гибралтар ще преминат под суверенитета на друга държава срещу техните свободно и демократично изразени желания, нито ние някога ще влезем в процес на преговори за суверенитета, с които Гибралтар не е съгласен".

Пикардо призова председателя на Европейския съвет Доналд Туск да се премахне препратката към Гибралтар.

"Г-н Туск, който използва аналогиите на развода и бракоразводната молба, се държи като съпруг, чиято жена му е изневерила и който си го изкарва на децата", подчерта Пикардо.

Британският министър на отбраната Майкъл Фалън коментира в неделя, че Обединеното кралство ще защитава Гибралтар по всички възможни начини, защото неговите граждани са дали много ясно да се разбере, че не искат да живеят под испанско управление.

Бившият лидер на Консервативната партия лорд Майкъл Хауърд възкреси призрака на военните действия, посочвайки, че преди 35 години "друга жена премиер изпрати спецчасти на другия край на света, за да защити друга малка група британци срещу друга испаноговоряща страна. И аз съм абсолютно сигурен, че нашата настояща жена премиер ще покаже същата решителност по отношение на Гибралтар, както го стори нейната предшественичка".

След като Аржентина нахлу на Фолкландските острови през 1982 г. Маргарет Тачър изпрати спецчасти, които да отвоюват обратно островите в южната част на Атлантическия океан, близо до бреговете на Аржентина.

Около 655 аржентински и 255 британски военнослужещи загинаха в сраженията.