Брутална нощ на разврат по нощните заведения преживя Великобритания, след като десетки хиляди британци решиха да се "размажат" като за последно преди влизането на новите ограничения, свързани с коронавируса в страната, в понеделник, пише Дейли Мейл.

Групи развеселени младежи - и не само младежи - се събираха пред нощните клубове в страната още от рано снощи, с една-единствена цел: да скъсат синджира като за последно преди понеделника. 

Новите мерки, обявени от премиера Борис Джонсън, предвиждат солени глоби за неспазване на социална дистанция. Те могат да достигнат и до 3200 паунда.

В Лондон, Нотингам, Манчестър, Портсмут и Лийдс пред нощните клубове се извиха опашки от стотици чакащи да влязат. Според мерките, които влизат в сила от понеделник, повече от шест човека не могат да се събират на едно място. Мярката няма да важи само за училища, учебни заведения и определени компании.

Полицията в страната вече е получила стотици сигнали за незаконни помещения, които тайно се ползват като нощни клубове с цел да бъдат избегнати забраните и ограниченията на правителството.

Главният държавен здравен инспектор Мат Хенкок заяви, че повишеният брой новозаразени е причината правителството да наложи ограничителните мерки и "правилото на шестимата", тъй като "пандемията е далеч от своя край".

Министърът на британския кабинет Майкъл Гоув призова хората да спазват правилата, за да не станат жертви на вируса. Той отрече, че правителството губи контрол над COVID-19.

И допълни: "Не искаме да забраняваме на никого да вижда приятелите си, но нека го прави при спазване на самодисциплина и ограничения, за да се справим с предизвикателствата, пред които сме изправени".

Властите в Бирмингам пък открито призоваха хората да си останат вкъщи, след като броят на пациентите с коронавирус, приети в болници, се удвои за една седмица.

В града във вторник също влизат нови правила срещу COVID-19 - хората от едно домакинство нямат право да се виждат с никого извън собственото с семейство, включително в частни домове, ресторанти или градини.В неделя сутрин представители на британските власти предупредиха, че очакват "последните дни на Рим" след този уикенд, белязан от взрив на планирани нощни партита преди новите ограничения.Висш офицер пък изказа опасения, че полицията не разполага с ресурси, за да отговори на хилядите хора, които изобщо няма да спазват никакви ограничения този уикенд, включително и в нощта срещу понеделник.