Пентагонът се опита вчера да омаловажи сериозността на растящото насилие в Афганистан, но същевременно се въздържа да каже, че САЩ и НАТО печелят войната срещу талибанските бунтовници, съобщи АП, позовавайки се на говорителя на Пентагона Йоф Морел.
В деня преди президентът Джордж Буш да посети военното министерство за разговори относно Ирак и Афганистан, Морел каза пред журналисти, че решението за евентуално изпращане на още войски в Афганистан може да бъде оставено за приемника на Буш /след президентските избори през ноември/. “Картината в Афганистан е нееднозначна”, каза говорителят, който посочи, че притокът на чуждестранни бойци от бази в Пакистан е причина за последното значително активизиране на операциите на талибаните в Афганистан.
От своя страна доскорошният шеф на бюрото на Държавния департамент за борба с хероиновата търговия в Афганистан Томас Швейх обвини афганистанския президент Хамид Карзай, че пречи на усилията на бюрото и закриля наркобосовете. “Вярно е, че враговете на Карзай – талибаните, се финасират от търговията с наркотици, но същото е вярно и за мнозина от неговите привърженици”, пише Швейх в статия за списание “Ню Йорк таймс”, която ще излезе в неделния му брой. Томас Швейх подаде оставка миналия месец. /БЛИЦ