Канадските власти скоро спират да плащат за охраната на Хари и Меган. Това съобщи Министерството на обществената сигурност на страната, цитирано от БГНЕС.

От ноември 2019 г. семейството на принца бяха под опеката на Канада за гарантиране на безопасността им при необходимост. Министерството подчерта обаче, че през следващите седмици Отава ще престане да предоставя подобни услуги "поради промяна в техния статут".

В средата на януари британският таблоид „Ивнинг Стандарт“ съобщи, че премиерът на Канада Джъстин Трюдо е уверил кралица Елизабет II, че Отава ще поеме част от разходите за защита на принц Хари и съпругата му по време на престоя им в Канада.

По-късно Трюдо опроверга тези твърдения, като каза, че не е обсъждал подобни въпроси с кралицата.

В същото време Уилям Блеър, министър на обществената сигурност, потвърди в края на януари, че канадските и британските служби за сигурност обсъждат тази тема.

20 милиона британски лири ще струва за година охраната на Хари, Меган и бебето Арчи.

Експерти по безопастността на Острова са актуализирали сметките – доскоро цената на „услугата“ варираше между 3 и 6 милиона, но действителността се оказва доста по-различна.

Бившият офицер от Бъкингам Дей Дейвис разяснява пред медии на Острова: „В момента планът за обезпечаване сигурността на херцозите не може да влезе в действие.  

Двамата се държат така, като че ли не са наясно с нито едно правило. Като към това се прибави липсата на добре подготвени кадри, кризата придобива сериозно измерение.

Средната заплата на всеки от офицерите, които би трябвало да пазят принца, жена му и сина им, възлиза на 106 000 лири годишно.

А на херцозите им трябва екип поне от 12 човека на денонощие – те, естествено, ще имат нужда от почивни дни,  така че трябва да говорим минимум за два екипа. 

Хари и Меган пътуват постоянно, което означава допълнителни бодигардове. Така сумата за годишната им охрана стига до 20 милиона за 12 месеца“.  Депутатът от Лейбъристката партия Стивън Даути коментира:

„Подкрепям желанието на Хари и Меган да бъдат независими в частния си живот, но кой ще се грижи за  тяхната сигурност, докато пътуват с лични или комерсиални цели?

В момента всички общини във Великобритания молят за субсидии, с които да увеличат щата на полицейските служби, тъй като битката с престъпленията и насилието е изключително сериозна“.

Една от говорителките на министерството на вътрешните работи на Острова е значително по-остра: „Те сами направиха своя избор, но няма защо да обременяват данъкоплатците – никой не желае да харчи пари за бодигардовете им, докато обикалят из света“.

Бившата депутатка от Лейбъристката партия Ема Дент Коуд също е директна:

„Защо всички ние трябва да плащаме толкова огромна сума, за да могат бъдещите бивши старши членове на кралското семейство да си играят на благотворителност из целия свят“

И принцът, и жена му са мултимилионери. Надали ще останат гладни, ако сами плащат на бодигардовете си“.   Копирано от standartnews.com