Модулът на „Чан'ъ-5“, който кацна на Луната, завърши вземането на проби от повърхността ѝ, те бяха запечатани в специален контейнер, след което апаратът излетя, за да се скачи с орбиталната част на сондата и се върне на Земята, съобщиха от Китайската национална космическа администрация.

На 24 ноември „Чан'ъ-5“ излетя за Луната, а на 1 декември модулът ѝ за прилуняване кацна в района на връх Рюмкер в т.нар. Океан на бурите (Oceanus Procellarum) на близката страна на земния спътник. След като прекара около 19 часа на Луната, вземането на проби приключи в 22:00 ч. в сряда (пекинско време) и те бяха поставени в контейнер във вътрешността на модула.


Апаратът издържа на температура от над 100 градуса по Целзий и взе проби по два метода – чрез пробиване на дупка в мантията на Луната и от повърхността ѝ с помощна на роботизирана ръка. Пробите са от различни места и бяха запечатани вътре във вакуумен контейнер, за да се гарантира, че няма да се повлияят от външната среда по време на пренасянето им до Земята.

Мисията на „Чан'ъ-5“ е най-трудната в историята на китайската космонавтика, както и първият опит след 1976 г. да бъдат донесени на Земята лунни проби.