Новият крал на Великобритания Чарлз III планира поправки в Закона за регентството, за да изключи от списъка с наследниците на трона някои свои роднини, чиято репутация не се долюбва от поданиците на Коронота. А именно принц Андрю, който е обвинен във връзки с печално известния финансист Джефри Епстайн, както и принц Хари, който заедно със съпругата си замина да живее в САЩ и на практика обвини семейството си в расизъм.

Новият британски владетел иска да се застрахова, че в случай на болест или неработоспособност, никой от тях няма да се възкачи на трона, съобщават медиите на Острова.

Kралят възнамерява да лиши от правото на наследници освен по-малкия си син и брат си принц Андрю, но също така и дъщеря му принцеса Беатрис.

Чарлз III иска да бъде записано, че в случай, че той не е в състояние да изпълнява служебните си задължения, може да бъде заместван само от активен член на кралското семейство.

Ако законовите поправки станат факт, това означава, че замесените в скандали членове на фамилията няма да имат право да заменят монарха, ако той се почувства зле или ако поради напреднала възраст не може да изпълнява служебните си задължения.

Кой е следващият на трона?

Редът на престолонаследниците във Великобритания се ръководи от Закон, който за последен път е актуализиран през 2013 година. Тогава покойната кралица Елизабет II отмени приоритетната позиция на наследниците от мъжки пол над наследниците от женски пол. Така наследник на трона на Великобритания става най-голяото дете на монарха, независимо от неговия пол.

В списъка на наследниците на престола към момента има 23 имена. След Чарлз III по право престолонаследник стана най-големият му син Уилям, след това внукът му принц Джордж, а зад него са по-малките деца на Уилям и Кейт Мидълтън —  принцеса Шарлот и принц Луи.

Към момента след тях се нареждат по-малкият син на краля - принц Хари и децата му от Меган Маркъл — Арчи и Лилибет.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук