Планираното за неделя посещение във Франция на крал Чарлз Трети бе отложено заради продължаващите протести заради пенсионната реформа, съобщи френското президентство, предаде АФП.

"Това решение беше взето от френското и британското правителство след телефонен разговор между президента и краля тази сутрин", се казва в изявлението на Елисейския дворец. В него се добавя, че възможно най-скоро ще бъде създадена организация за осъществяване на държавното посещение.

От Бъкингамския дворец съобщиха, че крал Чарлз и кралицата консорт Камила "очакват с нетърпение възможността да посетят Франция, веднага щом бъдат намерени дати".

Редица френски градове отново станаха сцена на насилие при поредните демонстрации срещу пенсионната реформа. В протестите са се включили милиони хора в цялата страна, съобщава БНР. 

Драматично се развиха протестите на французите снощи - над 1000 радикални активисти са се врязали в шествието срещу пенсионната реформа в Париж. Преброените инциденти са стотици - запалени кофи за смет и лавки за вестници, счупени витрини.

 

Според последните данни на радио Франс инфо над 300 полицаи са пострадали, сред демонстрантите също има тежко ранени.

Подобни са сцените и от други градове - в Бордо е горяла общината, подпален е и полицейски участък в Лориен, недалеч от Нант.

Нищо не успокоява настроенията въпреки опита на правителството да продължи с реформата. "Гняв" е думата на челните страници на днешните вестници. Синдикатите вече обявиха нов национален протест във вторник.

Продължават стачките в рафинериите, което задълбочава кризата с горивото, а боклукът продължава да засипва Париж.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук