Чехия позволява събирания с до 300 души по-късно този месец, след като случаите на заразени с коронавирус в страната са сред най-ниските нива в Европа, информира АФП.

Събиранията, включително спортни събития, ще бъдат позволени от 25 май, когато ресторантите и бирариите също ще могат да отворят, обяви здравният министър Адам Войтех.

Търговските центрове, кината, фризьорските салони и ресторантите на открито отвориха в понеделник след близо два месеца блокада.

Чехия е с население от 10,7 милиона души и в страната са потвърдени 8352 случая на коронавирус и 293 починали.

"Ако епидемиологичната ситуация остане благоприятнa, ограничението ще нарасне до 500 души от 8 юни и 1000 от 22 юни", каза министърът по отношениe на позволените събирания.

Той отбеляза, че няма да се позволява ресторантите и баровете да работят след 23,00 часа, след като наскоро ново увеличение на заразените с коронавирус в Южна Корея е свързано с нощни клубове.

Допълнително разхлабване ще настъпи само ако няма увеличение на заразените с коронавирус и остават под 100 на ден през май, обяви епидемиологът Растислав Мадар, който е част от щаба.

От 25 май маските ще са задължителни само в обществения транспорт, магазините и офисите.