Европарламентът ще съди Еврокомисията. Причината е, че не спира парите на проблемни държави.


Председателят на ЕП Дейвид Сасоли възложи днес на правните служби на да подготвят съдебното дело за неспазването на Регламента, който обвързва получаването на средства от евробюджета и фонда за възстановяване със спазването на принципите на правовата държава.

Регламентът беше приет през декември миналата година. Той позволява на Брюксел да спре плащанията от бюджета на ЕС към държави-членки, в които върховенството на закона е застрашено.

Писмото на Сасоли до правните служби на ЕП идва след гласуване в комисията по правни въпроси, която смята, че ЕП трябва да съди Еврокомисията в Съда на ЕС. Мнозинството от лидерите на политически групи в Европарламента също са подкрепили решението.

По време на дебатите в правната Комисия групата на ЕНП в Европарламента беше против завеждането на дело.

От писмото на Сасоли става ясно, че Парламентът ще оттегли тази съдебна процедура, ако Комисията предприеме необходимите мерки.

След срещата на лидерите на политически групи в парламента Давид Сасоли каза:

"Държавите -членки на ЕС, които нарушават върховенството на закона, не трябва да получават средства от ЕС.

Миналата година Парламентът се бори усилено да бъде въведен механизъм, който да гарантира това. Въпреки това, досега Европейската комисия не е започнала да го използва.

Европейският съюз е общност, изградена на принципите на демокрацията и върховенството на закона. Ако те са застрашени в държава-членка, ЕС трябва да действа, за да ги защити.

Затова помолих нашите юридически служби да подготвят съдебно дело срещу Комисията, за да гарантират правилното прилагане на правилата на ЕС".