Украински войници пробиха отбраната във Вербовое, Запорожка област. Това каза командващият оперативно-стратегическата група войски "Таврия" Александър Търнавски в интервю за CNN. 

Генералът, който ръководи украинската контраофанзива на южния фронт, прогнозира още по-голям пробив в бъдеще, пише УНИАН.

"Имаме пробив на левия фланг близо до Вербовое и продължаваме да напредваме. Не толкова бързо, колкото се очакваше, не като във филмите за Втората световна война. Основното нещо е да не губим тази инициатива", каза Тарнавски.

CNN пише, че руснаците съобщават за различна ситуация на това място. Анализът на видео от открити източници от журналисти обаче показва, че някои украински части са пресекли важна линия на руската отбрана близо до село Вербовое. Това селище е окупирано от края на февруари 2022 г.

Командирът на Таврийската оперативно-стратегическа група войски Александър Търнавски заяви, че зимата няма да спре настъплението на Киев и най-големият пробив тепърва предстои. Проливните есенни дъждове могат да оставят земята подгизнала и да затруднят придвижването на тежко оборудване като танкове, но Търнавски казва, че украинските сили се движат на малки групи, предимно пеша.

Също така украинските сили за отбрана настъпват в посока Токмак, Запорожка област, който е възлов център на отбраната на руските окупационни войски. Фронтът на врага се пропуква. Това съобщи наскоро ръководителят на Службата за външно разузнаване на Украйна (2005-2010) Николай Маломуж. Според него, блокирайки сухопътния коридор, през който Руската федерация снабдява своите войски с техника и хора, украинските военни ще създадат условия за обкръжаване на голяма групировка на противника. Врагът обаче също разбира това.

Припомняме, че в началото на септември руският министър на отбраната Шойгу говори за „напрегнатата обстановка“ в запорожското направление. Той заяви, че „противникът се е присъединил към битката на бригадата от стратегически резерв, която е била обучавана под ръководството на западни инструктори“.

Боевете под село Вербовое, Запорожка област: група от украинските въоръжени сили попадна в засада от специалните сили на Осман, пишат чужди агенции.

Североизточно от село Вербовое, заедно с групата на специалните сили Осман, руснаците хванаха и унищожиха американска бронирана кола MRAP и БМП-2.

Загубите на противника възлизат на около взвод пехота.

Началникът на Главното разузнавателно управление (ГУР) на украинското министерство на отбраната Кирил Буданов смята, че прехвърлянето на сто американски ракети с голям обсег на действие ATACMS в Киев няма да може да повлияе на ситуацията на фронта, съобщават чужди издания.

„Ако има 100 ракети, това няма да промени ситуацията“, каза Буданов в интервю за портала WarZone. В отговор на уточняващ въпрос дали Украйна ще се задоволи с хиляди такива ракети, шефът на украинското военно разузнаване каза: „Поне стотици“.

Нека да отбележим, че до момента прехвърлянето на ракети ATACMS в Киев изобщо не е обявено, но украинските власти вече споделят кожата на неубитата мечка, или по-скоро изискват повече от тях.

Украинците укрепват отбраната на кръстовището на Запорожие и ДНР. Те търпят значителни загуби и са спрели да атакуват, пишат чужди медии.

Войници от батальон "Восток" докладват за ситуацията в този участък на фронта.

Враг понёс серьёзные потери и остановился на стыке Запорожья и ДНР | Русская весна

„Невероятна нощ - почти пълна тишина. Това е рядко явление през последните месеци.

В друг момент можеше да се каже, че това е затишие пред буря, но сега няма такова усещане - врагът наистина претърпя значителни загуби и най-важното е, че не разбира каква тактика може да му донесе резултати.

Изглежда, че всичко е изпробвано. Последната техника, когато той непрекъснато ни смесваше с артилерия в продължение на няколко дни и едва след това премина в настъпление, доведе до факта, че той самият не успя да се закрепи на позициите, от които отстъпихме, и сега те отново са под нашия контрол, казват бойците.

Нещо повече, 40-та бригада дори успя да пропълзи на територия, която преди се смяташе за контролирана от украинците.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук