САЩ имат голямо доверие по отношение на точността на твърдението на Украйна, че е използвала произведената в САЩ система за противовъздушна отбрана Patriot за прихващане на руска хиперзвукова ракета.

Това твърди източник, запознат с въпроса, предава CNN.

Командващият военновъздушните сили на Украйна Микола Олешчук обяви миналата седмица, че хиперзвуковата руска ракета „Кинжал“ е била свалена с помощта на комплекса „Пейтриът“. Тя е била изстреляна от МиГ-31К от територията на Русия.

Defense Express сензационно: ПВО на Киев свали хиперзвукова ракета "Кинжал" с Patriot СНИМКИ

Досега системата Patriot успешно се използваше в противодействието на конвенционални балистични ракети, а възможността за спиране на хиперзвукови ракети, изстрелвани от въздуха, беше чисто теоретична до миналата седмица, когато Украйна направи реална демонстрация на тази способност на „Пейтриът“ – нещо, което се разглежда от Пентагона като голямо развитие, разкрива източникът.

Според него твърдението на Украйна за свалянето на руската хиперзвукова ракета „Кинжал“ над Киев е важно по няколко причини.

Руският президент Владимир Путин публично рекламира възможностите на руските хиперзвукови оръжия и ги представи като способни да преодолеят всички съществуващи системи за противовъздушна отбрана.

Стана ясно защо Киев не обяви веднага за сваления „Кинжал“, в Лондон назоваха руското оръжие, което проваля офанзивата на ВСУ

Производството на хиперзвукови балистични ракети винаги е било предизвикателство за Русия и санкциите само го затрудняват.

До миналата седмица изчисленията на Русия бяха, че ако използва хиперзвукова балистична ракета, каквато и да е целта, със сигурност ще бъде улучена, заяви източникът.

Свалянето на руската ракета с помощта на системата „Пейтриът“ обаче постави това изчисление под въпрос, което вероятно е причинило сериозна доза несигурност у Русия.

Фактът, че то е извършено от украински екипаж, който е бил обучен в Оклахома, но не е имал съветници от САЩ на бойното поле, е още по-голямо перо в шапката за Пентагона, добави източникът, наричайки този успех на украинската армия „голяма възвръщаемост на инвестицията“.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук