Пентагонът разглежда възможността да изважда от строя пускови ракетни установки на противника с помощта на кибератаки, без да чака удара. За това съобщава нюйоркското издание Daily Beast с позоваване на вътрешен документ на ведомството. За разработката на безударната отбранителна инициатива беше съобщено още преди 5 г.
 

Такава инструкция се съдържа в миналогодишните служебни препоръки на Пентагона. Меморандумът не е секретен.
 
В документа се казва, че такава мярка ще бъде обоснована, ако ракетният удар е неизбежен, но не се уточнява какво означава „неизбежен удар” и кой може да го нанесе.
 
Разпитаните от изданието експерти считат, че цел на кибератаките може да стане преди всичко Северна Корея. През май 2017 г. вестник New York Times съобщи, че администрацията на Барак Обама се опитала да провали изпитания на балистични ракети в КНДР с помощта на хакери.
 
Това не е първият случай, когато САЩ заплашват да използват кибератака против други държави, например Русия. Сенаторът Джон Маккейн също призова американските власти сериозно да обмислят такава мярка.
 
Както съобщава Defence News, подобни действия от страна на САЩ могат да станат отговор на „намесата” на Русия в американските избори през 2016 г.
 
Превод и редакция: БЛИЦ