Работите по създаване на нова бойна машина за американските Сухопътни войски ще бъдат ускорени, се вижда от проекта за нов военен бюджет за 2019 г. Това пише Джен Джъдсън в Defense Blog в материала „U.S. Army to develop Next-Generation Combat Vehicle onto a surrogate platform”.
 

Подразделенията на армията, отговорни за разработката на перспективни образци бойна техника за Сухопътни войски (TARDEC), вече завършва създаването на прототипа на бойната машина на бъдещето, съобщава Defense Blog.
 
През октомври 2017 г. армията състави екип за прототипа, състоящ се от Lockheed Martin, Moog Inc., GS Engineering Inc., Hodges Transportation Inc. и Roush Industries.
 
Сключен беше договор за 700 млн. долара, като бе даден срок за изпълнение 7 години за производство на два прототипа.
 
В рамките на програмата NGCV за унифицираните верижни платформи се разработват обикновени и безпилотни бойни машини.
 
Новата машина ще може да замени няколко образци тежка бойна техника като БМП Bradley и част от основните бойни танкове М-1 Abrams.
 
Тежките БМП ще бъдат снабдени с няколко типа бойни модула, в чийто състав може да има и оръдия. Основно въоръжение ще стане боен модул с 30-мм автоматично оръдие XM-813.
 
Съобщава се, че машината може да бъде снабдена с няколко системи за ситуационна осведоменост, което значително ще повиши нейната надеждност при бойни действия. Първите образци ще бъдат създадени на базата на бронетранспортьора М113, обаче през 2020 г. американската армия ще покаже машина-демонстратор, разработен от нула.
 
Редакция: БЛИЦ