В последно време производството на танкове в САЩ спадна до най-ниско равнище, твърди д-р Лорен Томпсън в изданието The National Interest. Единственият за страната танков завод в Лима (Охайо) пуска по един танк „Абрамс” месечно. Русия обаче планира да екипира своите войски в Европа с танкове ново поколение, които изглеждат много по-издръжливи от американските.
Американската армия след много години на борба с тероризма сега се опитва да догони Русия, но изпитва криза в производството на тежката техника. Макар че Конгресът увеличи средствата за танкове, планът за модернизиране на танкове, заварен от Обама, ще се нуждае от около четвърт век.
 

Войната може да започне далеч преди в американската армия да се появят модернизирани танкове. The National Interest счита, че Америка и нейните съюзници в НАТО не сменят своята остаряла техника, а това било „покана за агресия”. Русия вече сериозно превъзхожда в количеството на военна техника и започва да приема на въоръжение много по-съвършени танкове от американските и западноевропейските. В НАТО признават, че сега е постигнат паритет в танковете, но „Армата” сериозно ще наруши равновесието.
 
Д-р Томпсън твърди, че неравенството в бойните възможности може да доведе САЩ до поражение в бъдеща война между Изтока и Запада. Вече станало твърде късно да се открива програма по създаване на нов танк с цел възстановяване на превъзходството на САЩ в сухопътния бой, тъй като са необходими десетилетия.
 
Компанията General Dynamics, производител на танкове „Абрамс”, предложила да сглобява по 22 танка месечно, вместо по 5 машини, предвидени в плана на администрацията на Обама. Това ще позволи създаване на танков потенциал за сдържане на агресията или разгромяване на противника, предполага The National Interest.
 
„Нахлуването на Москва в Украйна разбуди политиците и им отвори очите за мащабите на опасността” – констатира изданието. Плановете за модернизация на армията обаче не се промениха съществено заради недостиг на повече пари за модернизация. Москва и така разполага с много преимущества и затова отказването да се предоставят на американските войници най-нови образци бойна техника може да се окаже съдбоносно.
 
„Политиците трябва да се замислят какво ще означава за Америка поражението в сухопътна война в Европа. Това всъщност ще излезе много скъпо” – прави извод The National Interest.
 
Превод и редакция: БЛИЦ