Ливанската журналистка Ширин Мушатаф публикува в информационния портал Defense News статията ”Is Russia holding back on why it deployed fifth-gen fighters to Syria?” на тема скорошното прелитане на руските Су-57 в Сирия.
Руският военен министър Сергей Шойгу вече потвърди факта и го обясни с провеждани летателни изпитания. Западни експерти обаче твърдят, че работата не е в тестването.
 

Вече е сформирана опитната партида Су-57 за преминаване на изпитателна програма за тестване на бойните възможности на самолета. Според експерти, вече даже са проведени полигонни стрелби с ракети, затова е възможно и използването им в Сирия.
 
Ширин Мушатаф счита, че Русия изпратила своя самолет, тъй като това би станало „отлична проверка на техническите възможности на Т-50 в регион, където действат голям брой американски самолети F-22”.
 
Заместникът на началника на щаба на ВВС на САЩ по разузнаването генерал-лейтенант ВераЛин Джеймисън заяви, че небето над Близкия Изток станало за руските военни истински извор на информация относно това как работи американската авиация. Подобно контактуване обаче може да повлияе отрицателно върху отбранителната способност на ВС на САЩ, тъй като превъзходството на „невидимите” самолети като F-22 може да бъде сериозно подкопано. Според генерала, в непосредствения въздушен бой руските асове по-скоро щели да надминат американските. Затова появяването на такъв свръхсъвременен изтребител, способен да „следи” самолетите на САЩ, е пагубно за американската авиация.
 
Старши научният сътрудник по програмите за въоръжения от Стокхолмския международен институт Симон Веземан счита, че Западът трябва да си направи определени изводи по повод появяването на Су-57 в Сирия.
 
„Разполагането на Су-57 свидетелства, че Русия работи над свръхсъвременно оръжие от ново поколение, затова тя трябва да бъде възприемана сериозно като главната държава в региона и по-скоро в целия свят. Второ, Русия е възможно да е планирала да тества своите самолети в реална бойна обстановка, където са активни и други системи за въздушна и противовъздушна отбрана” – отбелязал Симон Веземан.
 
Публикацията е подготвена от Ганчо КАМЕНАРСКИ