Звездата на НБА Денис Родман ще бъде в Сингапур по време на срещата между американския президент Доналд Тръмп и лидера на Северна Корея Ким Чен-ун. Глиста ще пристигне страната ден преди историческата среща на 12 юни, съобщава „Ню Йорк поуст“.
 

Източници твърдят, че бившият баскетболист дори може да изиграе важна роля в преговорите. Известно е, че той  е в почти приятелски отношения с Ким.
 
„Независимо какво си мислите за неговото присъствие, едно нещо е сигурно – рейтингите ще скочат до небето. В много случаи в ситуации, които изискват сложна дипломация, страните предпочитат да посочват „посланици на добра воля“ и, независимо дали сте съгласни или не, Денис Родман отговаря на тези критерии“, заявява източникът.
 
Огромният на ръст спортист, който изненада всички с приятелските си отношения с Ким – миньон в сравнение с него, е посещавал Северна Корея пет пъти. Приписват му се заслуги за договарянето на срещата с американския президент.
 
В интервю през април Родман обяснил, че Ким не разбирал Доналд Тръмп, докато спортистът не му дал копие от книгата на президента „Изкуството на сделката“ като подарък за рождения му ден през 2017 г. „Мисля, че Ким не осъзнаваше кой е Доналд Тръмп по това време, предполагам, докато не започна да чете книгата и започна да го разбира“, каза той.
 
„Не искам да си приписвам всички заслуги. Не искам да седя там и да казвам: „Направих това, направих онова“. Това не е моето намерение. Моето намерение беше да отида там и да бъда спортен посланик в Северна Корея, за да могат хората да разберат какви са хората в Северна Корея“, обясни той.
 
Представител на Родман обясни, че баскетболистът е говорил за пътуване в Сингапур, но окончателни планове не са правени. Той напомни как добре Ким прие Родман преди години, когато за преговори между двете държави никой не можеше да си помисли.
 
Превод и редакция: БЛИЦ