Смъртността след употребата на коронавирусната ваксина на Пфайзер в шест европейски държави е значително по-висока, отколкото след ваксината на АстраЗенека, показва доклад.

Московският офис на производителя на ваксини Спутник потвърди автентичността на документа.

"АстраЗенека потвърждава, че е автор на документа. Тази информация не е била предназначена за публично публикуване", каза говорителят на компанията.

Докладът от 12 страници, озаглавен „Възстановяване на доверието във ваксините срещу COVID-19 и подобрено сътрудничество между регулаторните органи, агенциите за здравеопазване и фармацевтичните компании - призив за действие“, предоставя статистически данни, които показват, че общият брой смъртни случаи на милион администрирани дози от ваксината във Франция, Германия, Обединеното кралство, Норвегия, Австрия и Италия, е почти три пъти по-висок за Пфайзер от този за АстраЗенека.

Според статистическите данни, представени от правителствата и свързаните с тях медицински агенции, Франция регистрира 45,3 смъртни случая на милион дози за Пфайзер срещу 17,9 за АстраЗенека.

За Германия цифрите са съответно 29,9 срещу 6,5, за Великобритания - 20,7 и 24,2, Норвегия - 164,3 и 44,6, Австрия - 47,5 и 7,5, и Италия - 10,9 срещу 7,3.

В същото време Великобритания дава приоритет на използването на АстраЗенека за кампанията си за масова ваксинация, а лекарството е основното за няколко категории хора. Към 26 май 72,9% от възрастното население в страната са били ваксинирани с една доза от ваксината, 44,8% с двете.

Противно на изявленията на европейските страни за рисковете от ваксината на АстраЗенека и отказа да се използва лекарството, статистиката на компанията показва, че рискът за ваксинираните с Пфайзер е по-висок.

Компанията подчерта, че не е единствената, която страда от лоша реклама. Обвиненията срещу неговата ваксина оказват влияние върху достоверността на ваксините от други производители и следователно намаляват желанието на хората да се ваксинират.