Преди да стане президент на Русия, Владимир Путин е един от най-добрите агенти на КГБ. А преди да стане шпионин, той е просто едно бурно момче в училище. В своята документална поредица A Russian Spy Story, BBC разказва за първите стъпки на Путин в света на КГБ, както и за любовта му с Людмила.

"Той беше училищен гангстер и част от банда. Той беше много мъничък, но свиреп боец. Беше спасен от това да стане престъпник, благодарение на спорта. Треньорът му по джудо го измъкна от живота на улицата и го превърна в запален боец", разказва Алекс Голдфарб, съавтор на книгата "Смъртта на десидента".

"КГБ наблюдаваше кой се занимава с такива спортове в СССР. Путин не криеше, че иска да работи за тайните служби. Той мечтаеше да стане като литературния герой Макс Отто Фон Стиерлиц, за който се казва, че е руският Джеймс Бонд", казва Алекс Рахар, анализатор на Кремъл.

"Да питаш: "Помниш ли Стиерлиц?" в Русия, е все едно да питаш някого във Великобритания дали помни Джеймс Бонд", допълва Аркади Островски, автор на "Изграждането на Русия". 


"Идеята на Стиерлиц в Seventeen Moments of Spring е да възхвалява съветския шпионин. Този филм беше изключително важен за Путин. Той е на 21 години, когато филмът тръгва по кината. Две години по-късно той се присъединява към службата, присъединява се към КГБ."

След като вече е пенсиониран шпионин, Владимир Якунин вече свободно може да говори за КГБ. В продължение на 20 години той е международен шпионин.

"Моето поколение е отгледано с много героични истории за Втората световна война и геройствата на малките деца по онова време, които са се борили срещу фашизма. Отгледани сме и с геройствата на офицерите от тайните служби", разказва той.

"За агента е било много важно, ако иска да има хубава работа, разбира се, да бъде оженен. Щастливо женен. Защото иначе никой не би му вярвал напълно, тъй като можеш да правиш свой собствен бизнес с други жени. Когато Путин среща бъдещата си жена, Людмила, той не й казва, че работи за КГБ, а и казва, че работи за полицията. Той я проучва, изпраща приятелите си при нея, които изявяват желание също да излизат с нея, но тя им казва: "Не, аз вече си имам приятел. Имам Владимир". Това е било достатъчно за него да се гордее с нея", обяснява Алекс Рахар.