Немските танкове „Леопард 2А4” не издържаха проверката на боя в Сирия: край град Ал Баб терористите от ИД успяха да изкарат от строя 10 бойни машини на турската армия, съобщи Die Welt.
Преди „леопардите” бяха считани практически за неуязвими. Тези танкове бяха използвани по време на военните кампании в Косово и Афганистан, обаче дори талибаните, въоръжени с относително съвременни противотанкови системи, не бяха в състояние да поразят немските бойни машини, пише изданието.
 
Журналистите от Die Welt считат, че причината за този провал може да се крие в неопитността на турските екипажи.
 
Както отбелязва изданието, терористите атакували „леопардите” с ясното разбиране кои техни части са най-уязвими за противотанкови ракети. Die Welt пише, че този танк е предназначен за фронтални дуели, тъй като от тилната страна той не е достатъчно брониран.
 
Някои експерти направо твърдят, че 60-тонната машина просто не става за уличен бой. Например от турските „леопарди” са снети допълнителните блокове за динамична защита, тъй като в градска среда от техните детонации могат да пострадат войници. Според журналисти, демонтажът на динамичната защита направил танковете уязвими за ПТУР.
 
Експерти подчертават, че германската военна промишленост постоянно работи над нови модификации на „леопардите” и, по всяка вероятност, съществуващите недостатъци ще бъдат отстранени в следващите модели.
 
Превод и редакция: БЛИЦ