По своите военни възможности в Индо-Тихоокеанския регион Китай е задминал САЩ и техните съюзници, според Die Welt. Това се доказва от резултатите от проучване, проведено от американския Център за изследвания в Националния университет в Сидни.


Сега гаранциите за сигурност, които американците предоставят на други страни, могат да станат безсмислени. Експертите говорят за "стратегическата несъстоятелност" на Вашингтон, пише "Поглединфо".

Специалисти от Центъра за изследвания в Националния университет в Сидни проведоха проучване и стигнаха до заключението, че Пекин е увеличил военната си мощ до такава степен, че за кратко време може да се разправи с американците и техните съюзници в Индо-Тихоокеанския регион, съобщава Die Welt. НАТО бият тревога.

След като алиансът "проспа" военния подем на Китай, експертите неистово търсят отговори на новите стратегически предизвикателства. Генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг каза: „Ние виждаме, че подемът на Китай оказва влияние върху сигурността ни, отчасти защото Китай се приближава до нас. Това се случва в Арктика, Африка и виждаме, че той инвестира много пари в критически важни обекти на инфраструктурата, включително в Европа."

Освен това Пекин увеличава разходите си за въоръжение, продължава изданието. Според Министерството на отбраната на САЩ в момента китайците имат 2 хиляди ракети с по-малък, среден и по-дълъг обсег.

Този арсенал представлява заплаха за американските военни обекти и техните съюзници в западната част на Тихия океан. Австралийските експерти твърдят, че американците нямат време да реагират на изстрелването на ракетите.

В същото време Вашингтон от десетилетия контролира този стратегически важен регион, създавайки военни бази на Хаваите, остров Гуам, Диего Гарсия, Япония, Южна Корея, Австралия и Сингапур. Сега гаранциите за сигурност, които САЩ предоставят на своите съюзници, може да станат безсмислени.

Китай провежда "много агресивна политика" в Тихия океан, отбелязват експертите. След анексията на Макао и Хонконг, Пекин полага всички усилия за постигане на анексия на Тайван.

Китай иска да стане държава, която определя реда в Индо-Тихоокеанския регион. Но и Китай има глобални амбиции. И те, разбира се, се пресичат с интересите на САЩ.

Сега Вашингтон е под военен и финансов натиск, отбелязва изданието. Като се има предвид ситуацията, може да се разбере защо президентът на САЩ Доналд Тръмп настоява страните членки на НАТО да изразходват поне 2% от своя БВП за отбрана.

Авторите на изследването обаче се съмняват, че САЩ ще успеят да намерят верните отговори на растежа на въоръжението в Китай.

Американците нямат съвременни бойни системи, войниците не са достатъчно обучени, нивото на бойна готовност е ниско. В тази връзка експертите говорят за „стратегическата несъстоятелност“ на САЩ.

Пекин бързо отговори на резултатите от проучването. Говорителят на Министерството на външните работи на Китайската народна република Ген Шуанг заяви, че страната му се движи по пътя на "мирното развитие" и че политиката е изключително отбранителна. Ръстът на въоръженията в Китай може да има икономически последици за САЩ.

Целта на Пекин е да блокира достъпа на американските кораби до определени райони на Тихия океан. Това може да навреди на военните, както и на търговските интереси на Вашингтон.

Йенс Столтенберг подчерта, че Китай също представлява ядрена заплаха. Освен това закупуването и наемането на пристанища, корабостроителници, както и създаването на военноморски бази са част от стратегията на Пекин.

Китайците са хвърлили око на затъналата в дългове Папуа Нова Гвинея и държавната корабостроителница във филипинския залив Субик. В Брюксел не изключват възможността китайски военни да се появят скоро на Балканите.