Горските пожари в Южна Калифорния се разрастват. Близо 200 хиляди души са евакуирани. Губернаторът на щата Джери Браун обяви извънредно положение в Сан Диего. Съобщава се за една жертва - тялото на жена е открито в унищожен от пожара район.

Пожарите в Калифорния бушуват вече пет дни - от Сан Диего до окръг Санта Барбара. Най-голямото огнище - на площ от 466 кв. км - е в окръг Вентура, на север от Лос Анджелис. Огънят е погълнал стотици къщи. Застрашени са имоти за милиарди долари. Около 5 700 пожарникари водят неравна битка с пламъците при особено опасни условия. На места има ветрове със скорост до 80 км/ч.


Пристигнали са подкрепления от съседни щати. Засега няма наши сънародници, които да са потърсили съдействие от българското консулство в Лос Анджелис. 

Веселин Вълчев, генерален консул на Република България в Лос Анджелис: Ние нямаме информация за пострадали българи, т.е. наши сънародници не са се обръщали към генералното консулство за помощ. Следим внимателно ситуацията, ние сме публикували навсякъде дежурен телефон, който е отворен 24 часа в денонощие. Във връзка сме със съответните американски служби, постепенно имаме уверение, че ситуацията се успокоява и че пожарите се овладяват.

Днес президентът Доналд Тръмп подписа документ, който позволява на Министерството на вътрешната сигурност и Федералната агенция за управление на извънредни ситуации да координират действията си за подпомагане на изпадналия в бедствие щат.