Сключено е рамково споразумение, съгласно което украинското зърно ще бъде изнасяно от три контролирани от Украйна пристанища, включително Одеса, със съгласието на Русия, без да е необходимо да се разчистват други пристанища, както се смяташе преди, предават световните агенции.

Очаква се плавателните съдове със зърно да преминат през Черно море към Турция по определени безопасни маршрути, като операцията ще бъде наблюдавана съвместно от Украйна, Русия, Турция и ООН.

Украйна се е съгласила с искането на Русия корабите да бъдат проверявани за оръжие, преди да пристигнат в украински пристанища. Проверката ще се осъществява в турски териториални води.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви пред лидерите на Г-7, че преговорите му за вдигане на блокадата на украинските пристанища в Черно море са достигнали "момента на истината". Той отново предупреди за тежки последици, ако скоро не бъде постигнато споразумение между Украйна и Русия.

От седмици екипът на ООН води отделни разговори с Русия и Украйна, за да може зърното и торовете на двете страни да бъдат пуснати на международния пазар.

Отделни разговори с Русия имаха за цел да дадат гаранции от ЕС, че няма да бъдат налагани санкции върху износа на зърно от Русия и че ще бъде осигурена застраховка.

Отварянето на морските маршрути е от решаващо значение, тъй като алтернативните превози с железопътен транспорт през Полша или до румънски пристанища не могат да осигурят нормални обеми на износ от 5 млн. тона украинско зърно на месец.

В момента Украйна разполага с 25 милиона тона царевица, слънчогледово олио, пшеница и други селскостопански продукти. През първите 22 дни на юни страната е изнесла 1,11 млн. тона зърно, което е с 44% по-малко, отколкото през същия период на 2021 г.

Украйна обвинява Русия и за кражба на зърно и това, че от началото на войната е изнесла най-малко 400 000 тона зърно от окупирани украински територии.