Филмовата класика на Холивуд „Отнесени от вихъра“ отпадна от стрийминг платформата HBO Max, тъй като бил счетен за раситстки в условията на продължаващи масови протести срещу полицейското насилие срещу афроамериканци в САЩ.

Според някои учени лентата от 1939 година представя в една много романтична светлина Юга и робството на чернокожите. Прислужниците в къщите на заможните бели господари са доволни от съдбата си и са третирани като обикновени служители, пише Бгвойс.


Според противниците на кинотворбата тази интерпретация на един от най-мрачните периоди в американската история е дело на много добре организирани движения в щатите от Конфедерацията, целящи да представят Юга във възможно най-добра светлина.

„Отнесени от вихъра“ е продукт на своята епоха и описва расистките предразсъдъци, които били често срещани в американското общество.

Да оставим филма в каталога си, без никакви обяснения и без да осъдим подобно излагане на фактите, би било безотговорно от наша страна“, обясниха решението си от HBO Max. Платформата се е наела отново да включи кинотворбата онлайн, но със съответния обяснителен материал.