Руските сили се сражават в самия Лисичанск и са достигнали до мина и фабрика за желатин в покрайнините на града, както се потвърждава от данните на NASA FIRMS, цитирани от Института за изследване на войната (ISW).

Бригадата за бързо реагиране на украинската национална гвардия е заявила, че украинските позиции в Лисичанск са по-ценни от стратегическа гледна точка, отколкото предишните позиции в Северодонецк, и е предположила, че украинските войски може да се опитат да предприемат контраатаки от Лисичанск.

Силите на ЛНР вече са на три пункта в Лисичанск, ликвидираха "Душман"

Руските сили продължават да нанасят въздушни и артилерийски удари по стоманодобивния завод "Азовстал", което показва, че въпреки евакуацията през последните няколко дни в завода все още има остатъци от украинската отбрана.

Съобщава се, че руските окупационни власти планират да изравнят със земята стоманодобивния завод "Азовстал" след приключване на превземането му, което пряко подкопава голямото стратегическо икономическо значение на превземането на завода.

Руските сили продължиха да се подготвят за нападение на Северодонецк и засилиха операциите около Лиман.

Руските сили продължиха да дават приоритет на задържането на позиции около руската граница, за да предотвратят по-нататъшно украинско напредване северно от град Харков, и вероятно ще продължат да го правят за сметка на разполагането на допълнителни подкрепления към други оси на настъпление.

Руските войски се съсредоточиха върху поддържането на позициите си по южната ос и върху провеждането на ракетни, ракетни и артилерийски удари по фронтовата линия.

Украински официални лица съобщиха за протести в Донецката и Луганската народна република (ДНР и ЛНР) във връзка с принудителната мобилизация на 16-17 май. Управлението на украинското военно разузнаване (УВР) съобщи, че роднини на принудително мобилизирани военнослужещи от ЛНР са поискали незабавно връщане на членовете на техните семейства от бойните действия в град Луганск и Ровенки на около 50 км западно от руската граница.

Недоволството от мобилизацията в ЛНР се е засилило поради големия брой жертви, които са понесли руските сили, и поради факта, че руските власти, според сведенията, избягват да изплащат обезщетения на семействата на ранените и убитите военнослужещи.

Съветникът на кмета на Мариупол Петро Андрюшенко по-рано съобщи, че на 16 май в град Донецк е имало протест срещу мобилизацията.