Китайски доклад предупреждава, че Пекин е изправен пред засилваща се враждебна вълна на фона на пандемията от коронавирус, която може да тласне отношенията със САЩ към конфликт, предават световните осведомителни агенции.

Докладът, представен през април от Министерството на държавната сигурност пред лидерите в Пекин, включително и пред президента Си Дзинпин, заключава, че глобалните антикитайски настроения са на най-високото си ниво от събитията на площад „Тянанмън“ през 1989 г., поясниха източниците.

В резултат Пекин е изправен пред вълна от антикитайски настроения, водена от САЩ, и трябва да се подготви за най-лошия сценарий – въоръжен конфликт между двете глобални сили, според източниците, запознати със съдържанието на доклада, пожелали анонимност заради деликатността на информацията.

Докладът е изготвен от Китайските институти за съвременни международни отношения (CICIR), свързан с Министерството на държавната сигурност.

Отношенията между Китай и САЩ са на най-лошото си ниво от десетилетия. Има дълбоко недоверие и търкания между двете държави заради нелоялна търговия и кражба на технологии, ситуацията с Хонконг, Тайван и Южнокитайско море, а сега и заради коронавируса.
В Пекин вярват, че САЩ искат да спрат възхода на Китай.

В документа се заключава, че Вашингтон гледа на възхода на Китай като заплаха за националната сигурност и икономиката на САЩ, а също и като на предизвикателство пред западните демокрации. Подчертава се също, че САЩ целят да дестабилизират Китайската комунистическа партия чрез подкопаване на общественото доверие.

В документа, описан пред "Ройтерс", се предупреждава, че антикитайските настроения могат да увеличат съпротивата срещу инфраструктните проекти на Китай към инициативата "Един пояс, един път", а също така Вашингтон може да увеличи финансовата и военната помощ за регионални съюзици, което да доведе до по-голяма нестабилност на ситуацията със сигурността в Азия.

Един от източниците, запознати със съдържанието, заяви, че някои в китайската разузнавателна общност гледат на доклада като на китайската версия на „Телеграмата на Новиков“. В телеграмата на съветския посланик във Вашингтон Николай Новиков от 1946 г. се подчертават опасностите от икономическата и военна амбиция на САЩ след Втората световна война.

Депешата на Новиков е в отговор на „Дългата телеграма“ на американския дипломат Джордж Кенан, в която предупреждава, че Съветският съюз не вижда възможност за мирно съвместно съществуване със Запада и че сдържането е най-добрата дългосрочна стратегия срещу Москва.
Двата документа водят до оформянето на стратегическото мислене, определено от двете страни по време на Студената война.