Президентът на САЩ Доналд Тръмп твърди, че „Скотланд ярд“ е имал информация за човек, заподозрян в това, че ще задейства самоделна бомба в петък в метрото на Лондон. „Поредната атака на терорист загубеняк в Лондон. Това са болни и умопомрачени хора, които са били в полезрението на „Скотланд ярд“. Трябва да сме проактивни!“, написа той в Туитър.
Бивш съветник на британския премиер Тереза Мей отговори почти веднага на Тръмп в Туитър, казвайки, че американският президент не знае какво говори, правейки твърдения, че британската полиция е изпуснала шанса да предотврати атаката. „Истина или не – не съм сигурен, че той не знае – така лидерът на нашия съюзник  и партньор в разузнаването не ни помага по никакъв начин“, написа Ник Тимъти.  

Източникът за твърденията на Тръмп по адрес на британската полиция все още не е ясен. Но този развой на събитията може да придаде нов импулс на дипломатическия скандал между Великобритания и САЩ относно изтичането на чувствителна полицейска информация.  

Тръмп обаче не се спря до тук. Той добави във втори туит: „Трябва да се разправяме с терористите загубеняци по много по-суров начин. Интернет е основният инструмент за вербуването им, който ние трябва да пресечем и използваме по-добре“.

Президентът също свърза атаката с неговата противоречива забрана за посещаване на САЩ за гражданите на редица страни. „Забраната за посещаване на САЩ трябва да е по-обширна, по-сурова, по-конкретна, но за жалост, ние не можем да не сме политически коректни“, написа той.  
Завършвайки бурята си в Туитър, Тръмп обърна внимание на военните действия на своята администрация срещу ИДИЛ и заяви, че САЩ трябва да бъдат по-агресивни с терористичните групи. „Ние постигнахме повече напредък в последните девет месеца срещу ИДИЛ, отколкото администрацията на Обама за цели 8 години. Трябва да сме проактивни и гадни“, написа той.  

Превод и редакция:  БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!