Двата паралелни свята – на македонците и на албанците в Македония стават още по-очевидни, смятат експерти, като се позовават на последния анализ на Европейския фонд за Балканите и Галъп Европа.
Данни от анализа алармират и навеждат на съответните анализи, пише македонският вестник “Дневник”. Изследванията сочат, че цели 69 % от анкетираните албанци смятат, че Македония трябва да влезе в НАТО и в ЕС, дори и това да означава загуба или промяна на официалното име на държавата. За разлика от тях само 3 % от македонците одобряват и приемат евентуална подобна развръзка на евроатлантическите интеграционни процеси. Тази подялба само се допълва към вече разделената национална тъкан на антична история и славянска принадлежност на македонците, пише вестникът.
Според Жидас Даскаловски, директор на Центъра за изследване и креиране на политики, има няколко вероятни причини за това. Ако за македонците въпросът за името е въпрос на екзистенция, за албанците това е свързано повече с напредъка на страната във всички области, включително сигурността и икономиката. От друга страна албанците за разлика от македонците не са толкова много свързани с името Македония. “Албанците не се разпознават в химна и знамето на държавата. Духът на Охридския договор трябваше да ни поведе към обща Македония без етнически бариери. Вместо това Македония плува в белгийски води, в които всяка общност е заинтересована да развива собствената си култура, пренебрегвайки останалите”, подчертава Даскаловски.
Албанците имат проблем с идентифицирането си с държавните символи, смята и Владимир Божиновски от Института за демокрация. Когато питаш албанците, те отговарят, че са албанци, а не македонски албанци или албанци от Косово или от Албания.
Македония върви по пътя на кантонизация и единствено той е логичният път. С такова разделение все повече изчезват общите интереси, смята анализаторът Ким Мехмети. Според него ситуацията може да бъде спасена, но това зависи от хората, които правят политиката. Ако настоящата власт продължи по този път, най-лошото тепърва предстои, смята Мехмети. /БЛИЦ