Канцлерът на ФРГ Олаф Шолц отлага решението за изпращане на ракети с голям обсег и прецизно насочване Taurus на Украйна поради две основни опасения, предават световните агенции.

Едно от двете основни съображения на Шолц е, че предаването на ракетите на военните на Киев ще изискват работа на германски техници на място. Германският канцлер е убеден, че техническата страна на използването на тези ракети е изключително трудна.

Според The Wall Street Journal в Берлин имат и друго безпокойство: германците смятат, че доставката на Taurus може да доближи Берлин до пряка конфронтация с Русия.

Taurus е германски вариант на ракетите Storm Shadow и Scalp, които Великобритания и Франция вече изпратиха в Украйна. Германски официални лица подчертават пред изданието, че трипартийното коалиционно правителство на Германия е одобрило доставките им, но Шолц ги е замразил.

По думите на канцлера на ФРГ ще е необходимо гласуване в парламента, за да се разположи военен персонал в зони на бойни действия, който да поддържа системите. Някои германски официални лица твърдят, че Taurus може да бъде прехвърлен, ако САЩ изпратят ATACMS. Изданието пише, че дори ако трансферът на ракети бъде одобрен в близко бъдеще, Украйна може да се нуждае от много повече време, за да ги разгърне на бойното поле.

От информацията става ясно още, че съветските военни самолети ще трябва да бъдат преустроени, за да носят ракетата.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук