Основателят на компанията за онлайн-търговия “Амазон”, най-богатият човек на планетата, Джеф Безос, обяви намеренията си на 20 юли тази година да стане първият космически турист на борда на апарат на неговата компания “Блу Ориджин”, предава "Труд".


Според мнозинството от наблюдателите в основополагащ момент за прокарването на нова ера за частните космически пътувания за свръх-богатите.

Петдесет и седем годишният мултимилиардер ще сподели приключението с брат си, Марк Безос, инвеститор и пожарникар-доброволец. Другите двама пътници на борда са неназован космически турист, който спечели по-рано тази седмица мястото на търг срещу скромната сума от 28 млн. долара и все още необявен четвърти член на екипажа.

Първият полет с хора на борда на “Блу Ориджин” - след 15 успешни изпитателни - ще се проведе на 20 юли, по повод 52-та годишнина от кацането на мисията на “Аполо 11” с Нийл Армстронг и Бъз Олдрин на Луната.

Новият космически апарат “Ню Шепард” е наречен на името на астронавта от програмата “Мъркюри”, Алън Шепард, първият американец който полита в Космоса (засенчен исторически в постижението си от руснака Юрий Гагарин и смятан за един от най-непризнатите герои в историята на овладяването на космическото пространство).

Апаратът “Ню Шепард” е напълно автоматизиран, снабден с носеща ракета за многократно използване и капсула, създадена да носи пътници и изследователска апаратура на кратки под-орбитални полети.

Кабината под налягане включва най-големите прозорци някога използвани в пространството и позволява до шестима души да изпитат няколко минути на състояние на безтегловност.

Цената на пътуването не е обявена официално, но се очаква да е в рамките на няколко стотин американски долара за място. Безос е в постоянна надпревара двата си съперници за овладяването на орбиталното пространство за частни туристически пътувания - милиардерите Ричард Бансън и Илън Мъск.