Тя беше втората дама на Америка в продължение на осем години (от 2009 до 2017 г.), когато съпругът й стана вицепрезидент на Барак Обама.

Тогава често участваше във високопоставени събития с първата дама Мишел Обама. Смята, че е първата втора дама, която заема платена работа, докато съпругът й е бил вицепрезидент. Е, вече може да се похвали и с първото място. 

Джил Байдън е готова да заеме мястото на красавицата Мелания Тръмп. Определено Мелания ще ни липсва, визията й, тоалетите й... стилът, който наложи. Съпругата на Байдън не може да впечатли със стила си на обличане и поведение. Но пък тя има солидна кариера зад гърба си.

69-годишната Джил, която според резултатите към момента, е новата първа дама на Съединените щати, тя е жената до Джо Байдън - човекът, чието име се спряга за 46-ия президент на САЩ. Двамата са женени от 1977 г. 

Като първа дама се очаква тя да работи по въпросите, свързани с образованието и да възобнови обединяването на сили, мисия за обединяване около военни семейства, която тя и Мишел Обама започнаха през 2011 г.

Тя е и професор по английски език, майка, баба и скалата, която поддържа Байдън след трагедията, станала преди близо пет десетилетия - катастрофа, при която той губи жена си и дъщеря си.