Демократът Джо Байдън, който беше избран за президент на САЩ, според оценките на водещите американски медии, е склонен да номинира Дейвид Коен за поста директор на Централното разузнавателно управление (ЦРУ), съобщава „Ню Йорк Таймс“.

Според източници на изданието, Байдън все още не е взел окончателно решение. То ще зависи от разпределението на други постове, включително шеф на Пентагона и Министерството на правосъдието на САЩ.


„Но ключовите съветници заявиха, че Байдън харесва Коен и евентуалното му назначение е одобрено и от Аврил Хейнс, която беше номинирана за кандидат за поста директор на Националното разузнаване на САЩ“, се казва в статията.

Коен беше заместник-директор на ЦРУ през 2015-2017 г. Президент на Съединените щати по това време беше Барак Обама.

Коен е участвал в съвместна работа на ЦРУ, Федералното бюро за разследвания (ФБР) и Министерството на вътрешната сигурност на САЩ за оценка на намесата, приписвана на Русия в президентските избори в страната през 2016 г.

Както отбелязва вестникът, Коен е заемал и редица длъжности в Министерството на финансите на САЩ. По-специално той е отговарял за въпроси, свързани със санкциите срещу Русия и Иран. През 2019 г. се появява епизодично в телевизионния сериал „Игра на тронове“.

Според "Ню Йорк Таймс" Байдън преди това е имал намерения да номинира Том Донилон, помощник на държавния глава за национална сигурност в администрацията на Обама, за кандидат за поста директор на ЦРУ. Тази възможност вече не се разглежда.

Друг потенциален кандидат остава Майкъл Морел. По времето на Обама той е заместник-ръководител на ЦРУ, а също така два пъти стана и.д. ръководител на този отдел.

Според вестника, някои американски депутати се противопоставят на кандидатурата на Морел поради факта, че в миналото той се обявява в защита на програми, включващи използването на физическо насилие.