По време на директните преговори между лидерите на Великобритания и Франция Борис Джонсън и Еманюел Макрон, последният погрешно намекна на това, че Северна Ирландия не е част от Обединеното кралство, пише The Daily Telegraph. Това изявление на френския президент, както се отбелязва в статията, е разгневило британския премиер.

Британският премиер Борис Джонсън беше вбесен от изявлението на френския президент Еманюел Макрон, който по време на индивидуални разговори на срещата на върха на Г-7 намекна, че Северна Ирландия не е част от Обединеното кралство, пише The Daily Telegraph, позовавайки се на източник в британското правителство.

Както обяснява изданието, Джонсън, в беседа с френския лидер, се опита да обясни разочарованието си от протокола за Северна Ирландия, като попита Макрон какво би направил, ако стане невъзможно колбаси от Тулуза да се превозват в Париж.

Според наличната информация френският президент е възразил, като е казал, че това е неправилно сравнение, тъй като Париж и Тулуза са част от една и съща държава. По този начин Макрон погрешно предположил, че Северна Ирландия не е част от Обединеното кралство, се посочва в статията.

Веднага след срещата Джонсън разговаря със своите помощници и изрази недоумение от тази реплика на френския президент и по-късно намекна в коментара, който направи пред Sky News, че някои лидери трябва да си „вбият в главите“, че Великобритания се явява „единна държава. "

Тази грешка стана известна след сутрешните разговори в Корнуол, които Джонсън първо проведе с Макрон, след това с германския канцлер Ангела Меркел, а след това с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Както напомня изданието, Протоколът за Северна Ирландия предвижда митнически контрол на стоките, които се движат от Великобритания в Северна Ирландия, за да се избегне появата на "твърда граница" между последната и Република Ирландия, член на ЕС.

В момента Джонсън обмисля възможността за едностранно прилагане на член 16 от този протокол през следващите няколко седмици, като по този начин се отказва от прилагането на някои елементи от сделката с Европейския съюз, пише The Daily Telegraph.