Китайският новинарски сайт Eastday.com в публикация под заглавие „Готовност номер едно за бойно излитане” цитира изказване на заместник-командващ на ВС на САЩ в Европа, че 1200 бойни самолета на НАТО отдавна са готови за бойни действия. Същевременно над 100 летци от бомбардировъчното авиационни крило на САЩ открито заявили, че се надяват да вземат участие в боевете против Русия. При това те се надсмивали над руската авиация и заявявали, че руските бойни самолети са просто живи мишени.
 

Китайската публикация разглежда ситуацията в глобален мащаб, включително реалната заплаха за Китай, тъй като противопоставянето между двете държави може да премине в не управлявана фаза на гореща война дори с използване на ядрен потенциал.
 
Натовската авиация наброява 5357 бойни самолета срещу 1251 на Русия. Ситуацията обаче заслужава анализ и коментар.

През 2016 г. ВВС на САЩ имаха 1211 летци, което е с 27% по-малко от необходимия брой. С отчитане на бомбардировъчна и транспортна авиация дефицитът на кадри възлиза на 1555 души. За две години ситуацията се усложнява, като се усилва текучеството, довело до спадане на средното ниво на подготовка. В останалите страни от НАТО обстановката е аналогична.
 
И още нещо съществено: С изключение на 32 самолета в Сирия руските ВКС са напълно концентрирани на руска територия. Американските и натовските самолети никога няма да бъдат хвърлени изцяло срещу Русия, обобщава Eastday.

Превод: БЛИЦ