В Египет е започнала работа по мумифицирането на акулата, която погълна руски турист, за да може тя да бъде изложена в музей, съобщават местни медии.

Частите от тялото на Владимир Попов, 23, който беше изяден жив край плаж в египетския курорт Хургада, бяха открити в акулата, която след това беше пребита до смърт „за отмъщение“.

Г-н Попов беше заобиколен от тигровата акула „месомелачката“, преди да бъде завлечен под водата в Хургада, докато крещеше: „Татко, спаси ме!“

В понеделник специалисти от Института по морски науки и Червеноморските резервати започнаха процеса на балсамиране в Хургада в подготовка за поставянето на акулата в музея на института, според арабския новинарски канал Al Arabiya. 

Източници разкриха на медията, че властите са успели да извадят главата, гърдите и ръцете на жертвата от стомаха на акулата, докато рибарите са успели да извадят и другата половина от тялото му от морето.

Видео показва как тялото на акулата е оперирано от специалисти, като устата й е натъпкана с бяла материя. 

Вижда се, че един мъж прави разрези, докато друг проверява твърдостта на кожата.

Източници казаха, че акулата почти е изяла цялото тяло на жертвата, но след като забелязала приближаването на рибарската лодка, избягала, оставяйки долната половина във водата.

Рибарите извадиха долната част на тялото и след това преследваха акулата, докато не я хванаха и убиха.

Д-р Махмуд Дар, професор в Египетския национален институт по морски науки, също разкри, че акулата е женска и че нищо друго не е намерено, според Al Arabiya. 

По време на инцидента летовниците с викове и в паника започнаха да изскачат от водата, докато ужасени зяпачи викаха на г-н Попов да плува далеч от акулата, преди да бъде разкъсана до смърт.

След това тигровата акула беше уловена и извадена на сушата с лодка, преди да бъде пребита до смърт на плажа „за отмъщение“. 

Обезумелият баща на г-н Попов, Юрий, разказа за ужаса си, докато е гледал как синът му е разкъсан до смърт от акулата и е викал за помощ. 

„Отидохме на плажа, за да се отпуснем“, каза г-н Попов, родом от Русия, пред медията 112. „Синът ми беше нападнат от акула, всичко се случи за секунди.“

Съкрушеният баща каза, че не е имало членове на семейството близо до сина му, които да помогнат във водата, въпреки че първоначалните доклади казаха, че приятелката на 23-годишния младеж е успяла да избяга от нападението.

„Какъв вид помощ можете да окажете? Тази месомелачка стана за 20 секунди, просто го повлечеха под водата”, каза г-н Попов.

Бащата каза още: „Това е абсолютно нелепо съвпадение, защото това е безопасен плаж. Наоколо има кораби и яхти. Никога не се е случвало там. Обикновено нападат на диви плажове. Това е просто някаква зла съдба. 

Г-н Попов е живеел с баща си в Египет от няколко месеца преди ужасяващото нападение. Бащата сподели, че ще кремира сина си и ще върне праха му в родната им Русия.

Превод и редакция: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук