Неизвестен мъж нападна крайнодесния кандидат за президент на Франция Ерик Земур преди митинг. Нападателят е задържан, съобщава BFMTV.

Според телевизионния канал кандидатът вървял през залата към подиума преди началото на речта, когато изведнъж върху него скочил мъж. Той обгърна с ръце врата и главата на Земмур.

Мъжът е бил незабавно задържан от службата за сигурност на кандидата. Според източник на BFMTV задържаният е известен на полицията. В момента той е задържан за "умишлено насилие".

Причините за действията му не са известни, нито пък може да се каже дали наистина е искал да нападне Ерик Земур, съобщава каналът.

BFMTV информира и за конфликта между привърженици на Земур и членове на сдружението SOS Racisme по време на митинга. Според канала 12 души, принадлежащи към SOS Racisme, са се изправили и са започнали да скандират "Не на расизма!", което е предизвикало масов бой.

Френският журналист и писател Ерик Земур обяви на 30 ноември официално кандидатурата си за президентските избори във Франция, които ще се проведат през април 2022 г.

Новият кандидат се позиционира като привърженик на десните политически възгледи, но във френското обществено мнение възгледите на Земмур се смятат за крайно десни.

Известен е с твърдата си позиция по отношение на имиграцията, като по-специално подкрепя репатрирането - принудителното връщане на мигранти в страните им на произход.

Например журналистът призовава за експулсирането на два милиона чужденци от страната, включително студенти от африканския континент.

Земур смята също така, че трябва да се премахне правото на получаване на френско гражданство по рождение. Той е убеден, че мигрантите, живеещи във Франция, трябва да дават на децата си френски имена, защото "да наречеш детето си Мохамед е равносилно на колонизиране на Франция".

Журналистът два пъти е признат за виновен в подбуждане на расова и религиозна омраза.

Превод и редакция: БЛИЦ