В Индия бърнеста мечка, смятана за най-опасния вид в света, е успяла да излезе победител от сблъсък с тигър. Видеото, заснето от очевидец, е публикувано в Twitter от служителката на индийската горска служба Судха Рамен.

На кадрите се вижда как тигър стои на склона на хълм и гледа в посока на гъсти храсти. Изведнъж от храстите изскача не много голяма мечка, изправя се на задните си крака и се втурва след него. Въпреки че тигърът е по-голям, той се обръща и бяга.

"Бърнестата мечка изплаши тигъра - това не е толкова рядко явление в горите!" - пише Рамен към видеото. Тя обяснява, че повечето мечки, когато се сблъскат с хищници, се опитват да ги изплашат, като се изправят на задните си крака. По този начин те изглеждат по-големи. "Този трик проработи с тази мечка" - подчертава Рамен. Бърнестите мечки се срещат в Индия, Пакистан, Шри Ланка, Бангладеш, Непал и Бутан. Могат да достигнат на височина до 90 см. Хранят се основно с мравки и термити.

Въпреки скромните си размери те са смятани за едни от най-опасните мечки в света. През последните 20 години при нападения на тези мечки са убити стотици индийци и са ранени хиляди.

Превод и редакция: БЛИЦ