Идеята на президента на САЩ Доналд Тръмп да купи Гренландия може да не е толкова безумна, колкото може да изглежда на пръв поглед, заяви пред CNN Вивиан Салам, кореспондент на The Wall Street Journal в Белия дом.


Според нея САЩ два пъти са мислили за подобна покупка, имайки предвид близостта на Гренландия до находищата на природни ресурси и голямото стратегическо военно значение на острова - особено с оглед на конкуренцията с Русия и Китай, предава pogled.info.

Искате ли сделка? Според източници президентът Тръмп многократно е изразявал идеята за закупуване на Гренландия от датското правителство. Освен това правният отдел на Белия дом също обмисля тази възможност. Вивиан Салама е на пряката ни линия. Тя е кореспондент на The Wall Street Journal в Белия дом.

Тя беше първата, която съобщи за тази идея. Вивиан, много ти благодаря. Това сериозно ли е? Сериозно ли президентът обмисля да купи Гренландия?

ВИВИАН САЛАМА, кореспондент на The Wall Street Journal в Белия дом: Той определено повдигна тази тема. Доколкото обаче може да се направи заключение въз основа на многобройни източници, с които говорихме, той говори за това понякога сериозно, а понякога не много. Тоест, той спомена това няколко пъти.

Повечето от нашите източници не вярват, че всичко непременно ще се случи, но този въпрос е повдигнат от гледна точка на правото и политиката. Те поставят специален акцент върху това, отбелязвайки, че има и икономически контекст, както и елементи от военната сфера.

Тръмп определено е заинтригуван за тази възможност - това е сигурно. Остава само да изчакаме да разберем дали той е сериозен в този смисъл, за да даде начало на това начинание.

С какво Гренландия е толкова интересна? Защо САЩ трябва да го купуват? Имаме активи там. Защо ни е нужен?

ВИВИАН САЛАМА: На първо място, Гренландия има огромно количество природни ресурси поради местоположението си. САЩ се интересуват от тези залежи от десетилетия. Освен това е чудесно място от военна и стратегическа гледна точка. Като цяло САЩ вече разполагат с военна база там, която е и най-северната на разположение на Америка.

Очевидно е, че Гренландия е удобна за изследване на Арктика и отблъскване на всякакви заплахи в този регион; Освен това в Арктика има активно съперничество с Китай, както и с Русия. Така че местната база е много важна за САЩ и те винаги са имали желание да разширят присъствието си там.

Дон, искам обаче да подчертая факта, че САЩ обмислят тази възможност не за първи път. Америка всъщност вече два пъти е мислила за това - през 19 век и отново веднага след края на Втората световна война през 1946 година. Така че идеята на президента Тръмп не е чак толкова безумна.