Гръмките изявления на новите японски власти показват, че Токио иска пълномащабен въоръжен конфликт. Изявление в този смисъл е направил политологът и специалист по азиатските държави Евгений Сатановский, съобщават световните издания.

Става дума за изявлението на японския министър-председател Фумио Кишида, който наскоро обяви за преразглеждането на отбранителната стратегия на страната. Токио иска да включи клауза за нанасянето на превантивни удари срещу своите врагове или тези, които смята за врагове.

Сатановский е заявил в мрежата, че японските власти се стремят към реваншизъм, връщане към тази Япония, която е била на картата на света преди Втората световна война.

Но всъщност и понастоящем Силите за самоотбрана на Япония се явяват една от най-боеспособните армии в региона. Сатановски твърди, че изявленията на Кишида не бива да се подценяват, тъй като през миналия век подобни изявления са правени, по-специално от лидера на нацистка Германия Адолф Хитлер.

"Реваншизмът е ужасна сила, особено контролирана отвън. Особено Япония по време на войната не просто е била съюзник на Третия райх, а е отговорна за смъртта на десетки милиони хора в Азия и е извършила толкова много военни престъпления, че жителите на окупираните от нея страни и територии никога няма да го забравят", смята Сатановский.

Политологът е подчертал, че като противници на Япония трябва да се разглеждат Китай, Русия и Северна Корея. Според него Кишида най-вероятно е имал предвид Русия в речта си.

Сатановский счита, че в бъдеще ще има Трета световна война, която ще доведе до огромни разрушения и огромен брой жертви.

Той е посъветвал Русия да се подготви за различни сценарии на развитие на събитията около Курилските острови, по-специално за пълномащабна война, ако Токио нанесе удари по руски военни обекти в Далечния изток.