Руската тежка огнехвъргачна система "Солнцепек" е създадена като страховито оръжие, но във войната в Украйна този мит за оръжието на Русия "без аналог в света" беше разсеян.

Войната показа, че по време на атака на "Солнцепек" е възможно да се оцелее не само в зоната на удара на боеприпасите, но дори и в епицентъра на експлозията, ако се следват стандартните изисквания за укритие.

"Войната в Украйна помогна най-накрая да се развенчаят много митове за "нямащото аналог в света" оръжие, защото всъщност то се оказа доста посредствено по функционалност. И един от тези митове беше тежката огнеметна система "Солнцепек"," казва военно-политическият експерт Александър Коваленко, цитиран от "УНИАН".

Според неговата информация, ТОС-1А е създаден през 70-те години на миналия век, но поради незадоволителни оценки от редица военни първият боен екземпляр е пуснат едва през 1987 г.

„През 90-те години на миналия век новите руски власти трябваше да покажат, че Руската федерация има военно-промишлен комплекс и затова при Елцин беше решено не само да се произвежда масово посредствена модификация на танка Т-72Б, наречена Т -90, но и също ТОС-1А.

- Въпреки че проблемите на производствената база направиха възможно представянето на системата едва през 1999 г., - отбелязва Коваленко. - Поне това трябваше да подскаже идеята, че нещо не е наред със системата... Но не."

В същото време експертът сравнява ТОС-1А с РСЗО:

„По редица показатели ТОС-1А отстъпва дори на БМ-21 "Град", да не говорим за "Ураган" или "Смерч".

- Например засегнатата област при БМ-21 "Град" е 145000 м², при "Ураган" 426 000 м², при "Смерч" 672 000 м², а за ТОС-1А този показател е до 40 000 м²

Също така ТОС-1А значително отстъпва на РСЗО по отношение на далекобойността. Обсегът на стрелба на BM-21 "Град" е до 30 км, на " Ураган" е 35 км и за "Смерч" е 70 км, а за ТОС-1А този показател е до 6 км!", казва експертът.

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук