Кристина Крънчева, консултант по етикет и протокол и Мариана Аршева, телевизионен продуцент, коментираха сбогуването с кралицата в ефира на NOVA NEWS.

„Кралицата винаги защитава интересите на империята. Още когато е на 21 години, тя казва „Без значение какъв е моят път, кратък или дълъг, аз ще бъда в полза на своите поданици”, каза Аршева.

„Кралицата е световен лидер. Тя прави история 70 години. Когато имаме традиции, хората се сближават и забравят различията”, по думите на Крънчева.

Аршева разказа, че кралицата се среща с Филип, когато е на 8 години.

„След това на 13 години го вижда отново. През 1946 година той иска ръката й. През 1947 година е сватбата. Бащата на кралицата не е съгласен с тази сватба в началото. Защото принц Филип има немски корени. Освен това, няма връзка с империята. Но, когато вижда силната любов на кралицата към нейния бъдещ съпруг, той се съгласява. Принц Филип казва, че най-важното нещо в неговия живот е да служи на кралицата и никога да не я разочарова”.

Крънчева обясни, че протоколът за днешната церемония е изключително строг, защото това е държавно погребение.

„Последното такова погребение е било на Уинстън Чърчил през 1965 година. Но, всъщност как ще протече се знае от много години и самата Елизабет е била съгласна с начина, по който ще се проведе тази церемония.

„Не са поканени лидерите на Русия, Беларус, Сирия и Афганистан. Всички останали са поканени. Също световни звезди и знаменитости. Предполага се, че 4 милиарда зрители ще гледат церемонията”, каза Аршева.

„Чарлз ще бъде по-различен. Той не може да промени лицето на монархията, просто ще бъде по-различен. Чарлз се държи по-освободено. Но, Великобритания ще си остане същата. Той като работещ на пълен работен ден, има повече от 500 събития посещавани годишно. Много добре познава поданиците и това ще му помогне”, каза Крънчева.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук