Резултатът от отказа на Швеция от строги ограничителни мерки за борба с пандемията от коронавирус, който стана обект на спор сред специалистите по света, надхвърли очакванията на анализаторите, информира Bloomberg.

Предварителният доклад на правителството за второто тримесечие, който трябва да бъде публикуван на 5 август, се очаква да регистрира седем процента спад в БВП (Брутен вътрешен продукт) на Швеция, безпрецедентен за най-голямата икономика в Северна Европа. Според анкетираните икономисти, обаче, този спад ще бъде  по-малък в сравнение със САЩ и повечето европейски страни.

„Шведската икономика не е останала невредима, въпреки липсата на строга карантина, но смятаме, че спадът на БВП през второто тримесечие ще бъде с две трети по-малък, отколкото в еврозоната“, заявил е икономистът Дейвид Оксли.

В същото време, подобна политика е довела и до негативни последици, а именно висока смъртност от COVID-19. Също така остава открит въпросът дали шведската икономика ще се възстанови по-бързо от съседните Дания и Норвегия, които наложиха строги ограничения и имат по-ниска смъртност.

"Не знаем как вирусната стратегия ще се отрази в дългосрочен план на икономиката", казал е икономистът Торборн Исаксон.

Сензационно твърдение: Шведският модел срещу К-19 бил най-успешен, статистиката го доказала!

Швеция, за разлика от други страни, не налага строги ограничения: въпреки разпространението на заразата, фирмите в сферата на услугите, училищата и детските градини продължават да работят там. Властите се ограничиха до това да призовават жителите да спазват предпазните мерки.

Превод и редакция: БЛИЦ