Затлъстяването увеличава вероятността от смърт от коронавирус с 43% и удвоява риска от налагане на стационарно лечение с COVID-19, съобщава The Daily Telegraph. В същото време, според изданието, най-съществено влияние има прекомерната пълнота върху смъртността от COVID-19 сред населението на възраст под 60 години.

Премиер министърът на Великобритания Борис Джонсън, след като беше хоспитализиран с COVID-19, беше убеден, че е в интензивното лечение поради пълнотата си, пише The Daily Telegraph.


В резултат на това държавният глава обяви война не само на наднорменото си тегло, но и на излишните килограми на британците, две трети от които са с наднормено тегло или затлъстяване. Според източници, оповестявайки намерението си, Джонсън дори каза: "Всичко ви е наред, слабичките."

В тази връзка The Daily Telegraph попита дали има връзка между факта, че Великобритания е на първо място по брой на хората със затлъстяване в Западна Европа и високата смъртност от коронавирус в страната.

Както отбелязва изданието, има все повече доказателства, че двата фактора са свързани. И така, неотдавнашно проучване на почти половин милион британци от учени от Университета в Глазгоу показа, че затлъстяването удвоява риска от налагане на стационарно лечение с COVID-19.

Нещо повече, според неотдавнашен анализ на над 28 000 случая на хоспитализация, предприет от правителствената консултативна група за спешни изследвания (SAGE) установи че, значителното наднормено тегло увеличава вероятността от смърт от вируса с 43%.

Проучванията показват също, че една трета от всички смъртни случаи от коронавирус в болниците в Англия са при хора с диабет тип 2, който често съпътства наднорменото тегло.

В същото време, според агенцията на Министерството на здравеопазването на Великобритания, Public Health England, 29% от възрастните в Британия страдат от наднормено тегло в сравнение със средното за света 19,5%.

Според агенцията мъжете умират от коронавирус два пъти по-често от жените. Освен това във Великобритания мъжете на възраст от 45 до 64 години страдат най-много от затлъстяване, 36% от британците, включени в тази група, го имат.

Daily Telegraph отбелязва, че борбата срещу разпространението на коронавируса във Великобритания често се сравнява с опита по този въпрос в Германия. Въпреки факта, че карантината е въведена в двете страни на 23 март, COVID-19 е отнел живота на повече от 36 хиляди британци и над 8 хиляди немци.

Въпреки че карантината в Германия започва с 86 смъртни случая, а във Великобритания с 359 смъртни случая, а последната не може на седмица да предостави ежедневните немски тестове за коронавирус, има забележими разлики в здравословното състояние на населението на двете страни.

Така само по-малко от 24% от немците са с наднормено тегло в сравнение с 29% от британците.

При това данните от SAGE показват значителен ефект от прекомерната пълнота върху смъртността сред по-младото население на Великобритания. По-специално сред британците под 60-годишна възраст смъртността на затлъстелите е 35,2%, в сравнение с 15,9% от по-стройните жители на Мъгливия Албион.

Сред хоспитализираните британци със затлъстяване на възраст под 40 години смъртността е 11,7%, което е повече от три пъти по-високо от показателя от едва 3,2% сред тези, които не страдат от наднормено тегло.

Въпреки това, отбелязва The Daily Telegraph, причината за връзката между затлъстяването и високата смъртност остава неизвестна. Едно от мненията казва, че значителното наднормено тегло увеличава риска от проблеми с дишането при липса на кислород, което е една от основните причини за хоспитализация.

Някои вярват, че при хора със затлъстяване възпалителната реакция при COVID-19 е по-силна. Всичко това се усложнява от факта, че тези, които страдат от затлъстяване, са много по-склонни да страдат от много други съпътстващи заболявания, като сърдечни и бъбречни заболявания или астма.