В сряда Европейският парламент ще обсъди и гласува споразумението между ЕС и Канада за търговия и инвестиции (CETA). Това съобщиха от пресцентъра на Европейския парламент. То има за цел да стимулира търговията със стоки и услуги, както и търговските и инвестиционните потоци, но не може да влезе в сила без одобрението на Европейския парламент. 
Министър-председателят на Канада Джъстин Трюдо ще отправи обръщение към ЕП 

В четвъртък, в 12.00 ч. българско време, в Страсбург премиерът на Канада Джъстин Трюдо ще отправи официално обръщение към евродепутатите относно отношенията между ЕС и Канада. Г-н Трюдо е първият канадски министър-председател, който отправя обръщение към Европейския парламент. 

ЕП гласува ново антитерористично законодателство 

В четвъртък ЕП ще гласува ново антитерористично законодателство. То има за цел да криминализира подготвителните действия, свързани с тероризъм, за да се справи с нарастващата заплаха от пътуване на „чуждестранни бойци“ до зони на конфликт с цел тероризъм и с „вълците единаци“, които планират самостоятелни атаки. 

ЕП подкрепя задължителни проверки по външните граници на ЕС 

Според проект на регламент, който ще се гласува в четвъртък, всички граждани на ЕС и трети страни, които преминават външните граници на Съюза, трябва да бъдат проверявани в съответните бази данни например за изгубени или откраднати документи. Регламентът също ще изисква държавите членки на ЕС да проверяват, дали въпросните лица не представляват заплаха за обществения ред и вътрешната сигурност. 

Президентът на Австрия Александър Ван дер Белен ще отправи обръщение към ЕП 

Новоизбраният президент на Австрия ще отправи обръщение към ЕП на тържествено заседание във вторник по обяд. Това ще бъде първото му официално посещение в чужбина. 

ЕП гласува по-строги ограничения за емисиите на парникови газове 

В сряда ще се гласуват по-строги ограничения на емисиите на парникови газове на пазара на въглеродни емисии в ЕС (СТЕ на ЕС). За да се повиши цената на въглерода, евродепутатите предлагат годишно намаление на продаваните чрез тръжна процедура квоти в размер от 2,4% и удвояване на капацитета на Резерва за стабилност на пазара за 2019 г. (РСП), за да се премахнат квотите от излишъка на пазара. 

Евродепутати дебатират спасителния план за Гърция на стойност 86 милиарда евро 

Евродепутатите ще обсъдят състоянието на гръцкия спасителен план на стойност 86 милиарда евро на фона на нарастващ натиск спрямо Гърция и нейните кредитори, които все още не са преодолели своите различия относно фискалния план и нужните реформи в страната. 

Реформиране на ЕС 

За да се справи с трудните предизвикателства пред себе си, да подобри способността си да действа, да възстанови доверието на гражданите и да направи икономиката на еврозоната по-устойчива, ЕС трябва да се възползва пълноценно от Договора от Лисабон, а след това да извърши реформи. Това е основното послание на три резолюции, разглеждащи бъдещото развитие на ЕС, които ще се гласуват в четвъртък. 

ЕП определя своите приоритети в икономическата и социална сфера и единния пазар 

Във вторник приоритетите на ЕС за 2017 г. в икономическата и социална сфера и единния пазар ще бъдат обект на дебат с Европейската комисия относно координацията на икономическата политика в рамките на т.нар. „Европейски семестър“. 

Евродепутатите искат бърза процедура за одобрение на пестициди с нисък риск 

В понеделник евродепутатите ще посочат, че биологичните пестициди с нисък риск, които могат да заменят тези, които вредят на околната среда и човешкото здраве, все още не се ползват широко в ЕС, тъй като разпоредбите за одобряването им са твърде бавни и сложни. Те ще поискат от Европейската комисия да предложи преразглеждане на правилата и ще гласуват резолюция по въпроса във вторник. 

Евродепутатите призовават за защита на лицата, подаващи сигнали за нередности 

В проекторезолюция, която ще се дебатира в понеделник и ще се гласува във вторник, евродепутатите призовават Европейската комисия „незабавно да представи законодателно предложение“ за установяване на „ефективна и всеобхватна европейска програма за защита на лицата, които подават сигнали за нередности“ с цел защита на финансовите интереси на ЕС. 

Напредък на реформите за членство в ЕС на Албания и Босна и Херцеговина 

Във вторник ЕП ще обсъди с комисаря по разширяването Йоханес Хан извършените през 2016 г. реформи в Албания и Босна и Херцеговина. Надеждната съдебна реформа в Албания е от ключово значение за напредъка на страната. Що се отнася до Босна и Херцеговина, евродепутатите ще призоват страната към преодоляване на етническите и политически различия. 

Състояние на сигурността в източната част на Украйна 

Във вторник следобед евродепутатите ще обсъдят с върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи Федерика Могерини влошеното състояние на сигурността в източната част на Украйна. Наскоро там избухнаха тежки боеве с проруските бунтовници в контролирания от правителството град Авдеевка. 

Регионалната политика е важен инвестиционен инструмент за растеж на местно ниво 

В две проекторезолюции, които ще се дебатират в сряда и гласуват в четвъртък, евродепутатите призовават Комисията да внесе план за намаляване на забавянето на изпълнението във финансираните от ЕС проекти за регионално развитие и подчертават, че инвестициите за създаване на работни места и растеж са по-нужни от всякога. 

Евродепутати отправят питане към ЕК относно пътния данък в Германия 

В дебат в четвъртък следобед евродепутати ще отправят питане към ЕК относно нейното одобрение по предложения законодателен акт за въвеждане на пътно таксуване в Германия. Комисията трябва да изясни по какъв начин се премахва дискриминацията спрямо чуждестранните водачи, което бе първоначалното ѝ опасение.