Суверенитетът безусловно принадлежи на нацията, имате право да искате смъртни наказания. С тези думи турският президент Реджеп Ердоган успокои скандиращите при откриването на Евразийския тунел под Босфора днес, предаде БГНЕС. 
В словото си Ердоган не пропусна да заклейми убийството на руския посланик в Анкара Андрей Карлов снощи и отново поднесе съболезнования на Владимир Путин и приятелския народ на Русия от името на турската нация. Той посочи, че само преди седмица Карлов е придружил президента на руската автономия Татарстан в двореца Аксарай. 

Топъл и симпатичен човек беше Карлов, веднага след известието за атентата се свързах с Путин и изразих дълбоката си скръб, а и двамата сме единодушни, че това престъпление е открита провокация срещу двустранните отношения, каза Ердоган

Той даде висока оценка на изпълнението на мегапроекта за изграждането на тунела, който свързва европейската с азиатската част на страната. 

„Успоредно със службата на народа изграждахме и този път под морето, стойността му е 1 млрд. и 245 млн. долара. На ден през него ще преминават 100 000 автомобила и няма да чувате новини за блокиран трафик, мъгли и виелици. Държавата не е финансирала този проект дори със стотинка, но в хазната ще влизат годишно по 180 млн. турски лири. Пътуването между Казлъчешме и Гьозтепе ще трае едва 15 минути, оставям на вас да прецените колко време и пари за гориво ще спестявате“, коментира Ердоган. 

В.“Джумхуриет“ акцентира на факта, че скандално е била отхвърлена анкетата за името на тунела, организирана от министерството на транспорта, мореплаването и комуникациите. Името на Мустафа Кемал Ататюрк е било на първото място в класацията, но министър Ахмед Арслан подчертал, че не е правилно да има състезание по въпроса, поради което се наложило тунелът да се нарича Евразия. 

Съоръжението е на два етажа, обхваща маршрут от 14,6 км, най-дълбоката му част е на 106 метра под морското равнище, ще работи в непрекъснат денонощен режим, но от 30 януари догодина, а дотогава ще бъде отворен по 14 часа дневно. Ограничението за скоростта е 70 км в час, първоначално се очаква през тунела да преминават до 130 000 автомобила. Предвидено е той да издържа на земетресение от 9-а степен по скалата на Рихтер.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!