Ердоган: Турция няма да прекъсне преговорите за членството си в ЕС 

По време на визитата си в Полша турският президент Реджеп Ердоган заяви, че страната му няма да се откаже от преговорния процес за приемането й в ЕС, предаде БГНЕС. „Ако Брюксел няма намерение да приеме Турция в ЕС, то той е длъжен да съобщи това в прав текст, за да не губим време в преговори. Но те още не са заявили подобна стъпка. При това положение Турция няма първа да изостави стола си от масата на преговорите и ще продължи да очаква решението на ЕС“, посочи Ердоган. 

Днес турските медии цитират призива на бившия канцлер на Германия Герхард Шрьодер, който настоя ЕС да укрепва сътрудничеството си с Турция и Русия. „Брюксел трябва да обърне внимание на факта, че Москва и Анкара имат и други алтернативни варианти, освен ЕС. Необходимо е да се установят конструктивни и устойчиви отношения между ЕС с Турция и Русия, тъй като без сътрудничество с тези страни е невъзможно да се гарантира стабилността на Източна Европа. Русия и Турция могат да сменят курса си към Азия. Затова ЕС е длъжен да предотврати тяхната преориентация към Китай“, заяви Шрьодер. 

Дни преди визитата си в Полша Ердоган обвини европейските лидери в двуличие, тъй като те декларират, че са партньори на Анкара и обещават всякакви гаранции, но зад същевременно зад гърба на Турция реализират мръсни игри, които вече е невъзможно да се скрият. Турският държавен глава напоследък лансира тезата, че е налице грандиозен мръсен план за унищожението на страната му

Той пристигна днес по обяд на официално посещение, на летище Шопен във Варшава бе посрещнат от държавния секретар Войцех Колярски, от посланика на Полша в Анкара Мачей Ланг, от посланика на Турция във Варшава Тахсин Тунч, както и от сътрудници на посолството и други официални лица. В делегацията му са министърът по евроинтеграцията и главен преговарящ Йомер Челик, министърката на труда и социалната защита Жюлиде Саръероглу, външния министър Мевлют Чавушоглу, министърът на икономиката Нихат Зейбекчи, на енергетиката и природните ресурси Берат Албайрак, на културата и туризма Нуман Куртулмуш и на отбраната Нуретин Джаникли. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!