Върховният съвет за радио и телевизия на Турция (RTÜK) се e обаждал на телевизионни и радио канали в цялата страна, за да им забрани да пускат песента на Сезен Аксу „Чудесно нещо е да живееш“.

Песента, която нарича Адам и Ева „невежи“, е обвинена, че противоречи на „моралните ценности“.

„Здравей, кажи здравей на тези невежи Ева и Адам“, пее Аксу в песента.

Заместник-председателят на RTÜK Ибрахим Услу се е обадил на всички канали, които излъчват музика, и ги е предупредил да не пускат песента, съобщава всекидневникът Birgün. Съобщава се, че той е казал на служителите на станциите, че могат да бъдат наложени тежки санкции и глоби, ако пуснат песента.

Съобщава се, че Услу е казал, че това се отнася за всички песни, които са „обидни за моралните ценности“.

Тази клауза от турския наказателен кодекс е била използвана широко от ръководеното от Партията на справедливостта и развитието (ПСР) турско правителство, за да наложи натиск върху филмите, телевизията и музиката, които според тях противоречат на ислямските принципи.

Клаузата също така е широко използвана за заглушаване на несъгласните.

Услу определи разговорите като „предупреждения“, за да предотврати „щета“ за каналите.

„Никога не сме давали заповед „Не излъчвайте Сезен Аксу“, така или иначе, ние нямаме тази законна власт“, каза той.

„Песента беше разгледана, предупредихме организациите да действат предпазливо, за да не станат жертви", заяви още Услу.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган също се нахвърли срещу легендарната певица, без да споменава изрично нейното име.

„Никой не може да клевети нашия пророк Адам. Наш дълг е да отрежем тези езици. Езикът на никого не може да каже тези думи за нашата майка Ева“, каза Ердоган след молитва в петък в Голямата джамията Чамлъджа в Истанбул на 21 януари.

Аксу беше обект на нападки тази седмица от ислямистки групи и проправителствени организации за песента, издадена през 2017 г. Те казват, че песента е неморална. Опозиционни фигури като кмета на Истанбул Екрем Имамогу, както и няколко артисти, подкрепиха певицата.